EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Леко подобрение на активността в еврозоната

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Леко подобрение на активността в еврозоната

mail15:40 | 25.02.2019прегледи 612 коментарикоментари 0


Според предварителни резултати от редовно проучване на агенция IHS Markit сред европейските мениджъри бизнес активността в еврозоната се подобри слабо през февруари благодарение на подем в сферата на услугите, но при силно свиване на промишлената активност в Германия. Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност, се повиши през февруари до 51,4 пункта от 51,0 пункта месец по-рано, докато очакванията на финансовите пазари бяха за по-слабо подобрение на индекса до 51,1 пункта.

Индексът PMI, измерващ активността в промишленият сектор обаче спадна до близо 6-годишно дъно от 49,2 пункта (най-ниско ниво от май 2013-а) при прогноза за доста по-умерено понижение до 50,3 пункта от 50,5 пункта в началото на годината. Индексът PMI, измерваща новите поръчки, се понижи до близо 6-годишно дъно от 46,2 пункта спрямо 47,8 пункта през януари, което е допълнителен знак за проблемите, които продължават да изпитват промишлените компании в региона на единната валута. В същото време аналогичният индекс за сферата на услугите отскочи рязко до 52,3 пункта от 51,2 пункта през януари и очаквания за по-скромно повишение към 51,2 пункта.

"През февруари икономиката на еврозоната остава близо до нивата на стагнация. Общата картина продължава да бъде по-слаба, отколкото през миналата година", посочи Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в агенция IHS Markit. Той също така посочи, че досегашните резултати от проучването на агенция Markit предполагат, че БВП на еврозоната ще нарасне през първото тримесечие с едва 0,1% спрямо последните три месеца на 2018-а година.

Какви са резултати в двете най-големи икономики на еврозоната - германската и френската?

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в Германия, се повиши през февруари до 52,7 пункта от 51,1 пункта през януари благодарение на силен отскок на индекса на бизнес активността в сферата на услугите до 55,1 пункта от 53,0 пункта. В същото време обаче индексът PMI в промишлената сфера също се понижи изненадващо рязко до 47,6 пункта от 49,7 пункта в началото на годината, задържайки под важното ниво от 50 пункта за втори пореден месец.

Свиването на важния германски промишлен сектор за втори пореден месец е факт само няколко седмици преди Великобритания да напусне ЕС и на фона на несигурността около изхода на търговската война между САЩ и Китай, като в същото време новите стандарти за отработените газове продължават да оказват негативно влияние върху автомобилната индустрия. "Икономическата слабост се дължи на производството. Тъй като промишлените поръчки се влошават с още по-бърз темп, скоростта на свиване на промишления сектор в  Германия и в цялата еврозона вероятно ще се увеличи през следващите месеци", прогнозира Крис Уилямсън.

Предварителният общ PMI индекс на Франция за февруари пък нарасна в резултат на изненадващо подобрение на индекса, измерващ промишлената активност, както и този в сферата на услугите. Благодарение на по-добрия от очакваното подем в сферата на услугите (както в Германия, така и във Франция), индексът на бизнес очакванията в еврозоната нарасна през февруари до 4-месечен връх.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 905