EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Лекарствени отпадъци опасни за водите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лекарствени отпадъци опасни за водите

mail15:40 | 31.01.2012прегледи 508 коментарикоментари 0


Европейската комисия предложи днес включването на 15 допълнителни вещества в списъка на замърсителите на водата, информира БТА. Подобряването на качеството на водите в ЕС може да бъде застрашено от нови форми на химическо замърсяване, уточни комисията.
Новите вещества в списъка включват промишлени химикали, химикали, използвани в биоцидни и фармацевтични продукти, както и в продукти за растителна защита. Тези вещества са били избрани въз основа на научни доказателства, че могат да бъдат опасни за здравето. Проверено е било въздействието на около 2000 вещества, в зависимост от равнището им в повърхностните води. За шест от 15-те нови приоритетни вещества предложената класификация ще изисква изхвърлянето им във водите да бъде спряно постепенно през следващите 20 години.
Предложените 15 допълнителни приоритетни вещества са аклонифен, бифенокс, циперметрин, дикофол, хептахлор, киноксифен, цибутрин, дихлорвос, тербутрин, перфлуорооктансулфонова киселина (PFOS), хексабромоциклододекан (HBCDD), диоксин и диоксиноподобни,17-алфа-етинилестрадиол (EE2), 17 бета-естрадиол (E2), диклофенак.
Комисията отбелязва, че за първи път в списъка са обхванати и фармацевтични вещества. Предложението не поставя под въпрос медицинските качества на тези вещества, а разглежда потенциалните неблагоприятни последици от тяхното наличие във водните басейни. Концентрации над предложените в стандартите могат да бъдат опасни за рибите, като например да ограничат възможностите им за успешно възпроизводство.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037