EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Лекарски протести днес

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лекарски протести днес

mail15:30 | 07.04.2015прегледи 1077 коментарикоментари 0


Лекари от частни и общински болници протестират на професионалния си празник – Световния ден на здравето.

Д-р Христо Пелев, директор на болницата в Карлово, заяви в предаването "12+3", че настоящите протести не са извиване на ръце:

Става въпрос за методологията на НЗОК, приета след Националния рамков договор за 2015 г. Въпросът към министър Москов е защо трябва да се фиксират бюджетите на болничната помощ? Говоря за общинските и държавните болници. В малките общински болници няма източване. Но аз бих му задал въпроса как от 4,3 милиона лева изведнъж бюджетът ни стана 3,7 милиона лева? Това са 600 хиляди лева отрицателен баланс за една общинска болница. Явно баницата е една, но се дели на много парчета. Това означава, че болницата отива само на работни заплати и издръжка и никакъв стимул за колегите, които работят по клинични пътеки. Така ще има отлив от лекари. Никъде не мога да направя ревизия – нито върху тока, нито върху медикаментите и консумативите. Такава ревизия мога да направя само върху персонала.

За д-р Стефан Константинов, бивш министър на здравеопазването, днешните протести на лекарите са дежавю.

Това нещо не го виждаме за първи път. Мога да ги отнеса към 2010 година, когато исканията бяха същите, заглавията бяха същите, тогава се заговори за първи път за бюджетите на болниците. Това ми показва, че за пет години държавата се е завъртяла в кръг и е застанала в изходна позиция. Дълбоко погрешно е това, което виждаме, че лекарите излизат да протестират за бюджетите на болниците, а не за своите заплати. Темата е една и съща пет години. Това ни показва, че нищо не сме направили. Още през 2010 година имаше идея какъв е основният проблем и как да вървим към него. Друг е въпросът, че много добри идеи бяха бламирани в НС и не се случиха. Стигнахме до ситуацията да се налагат групови наказания, като за всички болници се намалява бюджетът и това се представя като реформа. В последните години беше наложено абсолютно информационно затъмнение, което продължава и в момента, за парите, които са давани на болниците. Наистина има болници, които са съвсем нови и вече успешно получават повече пари от много други. По какви критерии, как са определяни бюджети – това е една загадка.

Причината за протеста е новата методика за финансиране на лечебните заведения, която лимитира разходите им за месеца спрямо миналогодишните. Смяната е част от реформата на Министерството на здравеопазването в работата на НЗОК. Лекарите се опасяват, че новата методика може да доведе до фалити на някои лечебни заведения.

От Пациентски организации "Заедно с теб" разпространиха изявление до медиите, в което заявяват, че не подкрепят протеста, защото трябва да се даде шанс Министерството на здравеопазването да проведе предлаганите реформи. От неправителствената организация се мотивират с факта, че по цял свят има плановост в приемане на пациентите и че изчакването за операции, когато заболяването позволява, не би застрашило пациентските права.

Д-р Дечо Дечев - директор на болница "Иван Рилски" коментира в "Преди всички" организирания за днес символичен лекарски протест. Според него причината само част от болниците да протестират е,че през изминалите две години част от лечебните заведения са получавали свръхфинансиране, резултатите от което се виждат сега: Резултата, който виждате в момента от лошото управление на Националната каса през последните две години, някои болници "плуваха" в бюджет, други продължаваха да спазват правилата, които Националната каса определяше. А сега се намаляват парите еднакво на всички. Новата методика за финансиране на болниците ще доведе до това част от пациентите да плащат от джоба си.

Според д-р Кирил Еленски, който е зам. председател на Българския лекарски съюз, тази методика е била единственият вариант за ограничаване на преразхода в болниците. Еленски припомни, че заявката на правителството е тази година бюджетът на касата да не се актуализира и да не се покриват евентуални дефицити. Според него, обаче, тази заявка няма как да бъде изпълнена.
БНР


Тагове: лекари, протест
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg