EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Лекари пред фалит заради осигуровки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лекари пред фалит заради осигуровки

mail17:30 | 27.08.2012прегледи 796 коментарикоментари 0


От Сдружението на общопрактикуващите лекари твърдят, че много от колегите им са изправени пред фалит, защото голяма част от пациентите им са с прекъснати здавноосигурителни вноски. Според данни на НОИ, цитирани от д-р Атанас Пелтеков пред TV7, над 2 млн. лв. са неосигурените пациенти според НОИ, а осигурените са около 6 млн. лв.
Д-р Атанас Пелтеков, който е заместник-председател на Сдружението на критикуващите лекари, уточни, че се получават сигнали от лекари в страната, че намалява броят на осигурените пациентите записани в практиките им, а за да съществува една лекарска практика самостоятелно, трябва да има поне 1000 -1200 пациенти. Скритата неосигуреност рязко намалява възможността на личните лекари да работят, защото се оказва, че в пациентска листа от 1200 човека има средно 400 без здравни осигуровки, обясни гостът.
Друг проблем е, че ако един личен лекар работи в Кърджалийско например и има регистрирана здравна практика в село Х, но обслужва още пет села, Здравната каса плаща сума за неблагоприятни условия на труд само за селото Х. За останалите населени места, които лекарят не само посещава, но и често има назначен персонал, той не получава допълнителни средства. Логично е при това положение, ако лекарите преценят, че не могат да издържат практиките си, да ги изоставят, каза д-р Пелтеков. За да се избегне това, предложението на Сдружението на критикуващите лекари е общините да намерят начин да подпомагат тези лекари, било с предоставяне на помещения с нисък наем или някакъв тип финансиране.
Лекарите алармират, че хората трябва да бъдат стимулирани да плащат здравните си вноски. Според Атанас Пелтеков държавата трябва точно да определи категориите, които са освободени от тези задължения или са квалифицирани като бедни и тази тежест да бъде разпределена между работещите, но трябва да се намери начин останалите групи да се издължават към НЗОК.
По повод ваксините и все по-често чуваните гласове срещу тях, д-р Пелтеков беше категоричен, че във всички страни в Европа при постъпване в детска градина, работа или учебно заведение се изисква предоставяне на имунизационен статус, и е редно тази практика да бъде внедрена и у нас.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg