EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Лек спад на цените на храните

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лек спад на цените на храните

mail13:03 | 08.12.2020прегледи 1807 коментарикоментари 0


Българските оранжерии са произведени 39 608 тона домати и 45 166 тона краставици. Това показва последният седмичен оперативен анализ на статистиката на Министерството на земеделието и храните (МЗХГ), с окончателни данни към 28 ноември. Съпоставка спрямо предходната година не може да се направи, защото оранжерийните домати, краставици и зелето са включени в оперативното наблюдение от 2020 година.

През миналите пет работни дни в оранжериите са произведени по-малко домати, а цените им са се повишили незначително (при значителен спад на вносните домати ), докато при краставиците, при които оранжерийното производство е по-голямо, скокът на цените е с 16%. Това означава, че българското оранжерийно производство на основните зеленчуци е недостатъчно. 

Седмични изменения в цените

Декември започна с лек спад на цените на едро на хранителните продукти по стоковите борси и тържищата. През изминалата работна седмица зеленчуците, плодовете и месните, млечните и другите селскостопански продукти на едро са поевтинели с 0.06%. Преди това (23-27 ноември) поскъпнаха с 0.78%, а в предходните две (16-20 и 9-13 ноември) поевтиняваха съответно с 1.04% и с 0.25%. Повишаване на цените с 2.29% беше отчетено в първата седмица на ноември. Това показват обобщените данни от бюлетините на ДКСБТ.

От началото на извънредното положение, 13 март, до момента, храните на едро по стоковите борси и тържищата в страната са поевтинели с 1.66 на сто, а от началото на настоящата година цените са спаднали с 4.11 процента.

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, е на ниво от 1.538 пункта към 4 декември, спрямо 1.539 пункта към 27 ноември 2020 година.

Седмичната равносметка показва още, че от 35-те хранителни продукти, наблюдавани от ДКСБТ, поевтинелите са 17, поскъпнали са 16, без промяна на цената са 2.

На годишна база, спрямо 4 декември 2019 година, ИТЦ се е повишил с 4.20% (от 1.476 пункта), сочат обобщените данни на ДКСБТ, но като цяло се наблюдава паритет - колкото са с повишени цени, толкова са и с понижени.

При млечните, месните и другите селскостопански храни

От публикувания седмичен бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) става ясно, че при групата на млечните, месните и другите селскостопански продукти пазарният тренд е от минус 1.9% до плюс 10.1 на сто, но има и два продукта без промяна в цената.

Най-много е поевтиняло олиото (-1.9% до 2.65 лв./литъра), следвано от лещата (-1.2% до 2.43 лв./кг), трайния варено-пушен салам (-1.2% до 8.90 лв./кг), пакетчето масло/125 грама (-1.0% до 1.92 лв./броя), кашкавала "Витоша" (-0.9% до 10.81 лв./кг). Без промяна в цената е захарта (до 1.37 лв./кг) и яйцата (до 0.20 лв./броя).

На седмична база най-много е поскъпнало замразеното пиле (+10.1% до 4.27 лв./кг), следвано от зрелия фасул (+6.9% до 4.01 лв./кг), ориза (+2.1% до 2.40 лв./кг), брашното тип 500 (+2.0% до 1.04 лв./кг), кравето сирене (+1.4% до 7.20 лв./кг), пилешките кренвирши (+1.3% до 3.87 лв./кг) и малотрайните колбаси, вкл. шунка (+1.3% до 5.26 лв./кг).

На годишна база, спрямо 4 декември 2019 година при тази група храни най-много са поскъпнали кравето сирене (-0.85 лв. от 6.35 лв.), олиото (-0.63 лв. от 2.02 лв./литъра) и зрелият фасул (-0.58 лв. от 3.43 лв./кг), а са поевтинели само пакетчето краве масло/125 грама (-0.27 лв. от 2.19 лв./бр.) и малотрайните колбаси, вкл. шунката (-0.03 лв. от 5.29 лв./кг).

При зеленчуците

На седмична база най-много е поевтинял зрелият чесън (-11.0% до 4.45 лв./кг), следван от доматите от внос (-8.2% до 1.68 лв./кг), червения пипер от внос (-1.9% до 2.09 лв./кг) и морковите (-1.4% до 0.73 лв./кг).

Най-много са поскъпнали оранжерийните краставици (+16.0% до 2.39 лв./кг), следвани от картофите (+9.7% до 0.68 лв./кг), зрелият кромид лук (+7.2% до 0.74 лв./кг), краставиците от внос (+6.3% до 1.52 лв./кг), зелето (+3.3% до 0.63 лв./кг) и оранжерийните домати (+0.4% до 2.58 лв./кг).

На годишна база, спрямо 4 декември 2029 г., бюлетините на ДКСБТ отчитат най-голямо поскъпване при червения пипер от внос (+0.53 лв. от 1.56 лв./кг), зрелия чесън (+0.35 лв. от 4.10 лв./кг) и оранжерийните домати (+0.08 лв./кг). Най-много е поевтинял зрелият кромид лук (-0.44 лв. от 1.18 лв./кг), оранжерийните краставици (-0.29 лв. от 2.68 лв./кг) и морковите (-0.02 лв. от 0.75 лв./кг).

При плодовете

На седмична база също преобладават поевтинелите, като трендът е от минус 5.9% до плюс 1.6 на сто. Най-много са поевтинели мандарините (-5.9% до 1.60 лв./кг), следвани от лимоните (-5.0% до 1.70 лв./кг), портокалите (-4.1% до 1.63 лв./кг) и ябълките (-4.0% до 1.21 лв./кг). Поскъпнали са само бананите (+1.6% до 1.96 лв./кг).

На годишна база положението е същото, като са поевтинели лимоните (-0.54 лв. от 2.24 лв./кг) и бананите (-0.16 лв. от 2.12 лв./кг), са поскъпнали само ябълките (-0.07 лв. от 1.14 лв./кг).


Тагове: храни, цени
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg