EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Лек спад на общия бизнес климат

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лек спад на общия бизнес климат

mail07:35 | 31.07.2017прегледи 11535 коментарикоментари 0


През юли 2017 г. общият показател на бизнес климата се понижава с 1.4 пункта в сравнение с юни, но продължава да е над дългосрочното си средно равнище  (със 7.8 пункта). По-неблагоприятен бизнес климат е регистриран в строителството, търговията на дребно и сектора на услугите, докато в промишлеността се наблюдава нарастване на показателя. Това показват данните на НСИ.

Промишленост. Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” се увеличава с 1.3 пункта спрямо предходния месец в резултат на подобрените оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. По отношение на износа и производствената активност през следващите три месеца обаче прогнозите им са по-неблагоприятни.

Същевременно през юли в сравнение с април средното натоварване на мощностите в промишлеността се понижава (с 0.8 пункта) и достига 74.7%.

Основният фактор, затрудняващ дейността, остава несигурната икономическа среда, следван от недостига на работна сила, посочени съответно от 47.4 и 25.2% от предприятията.

Относно продажните цени в промишлеността мениджърите очакват запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Строителство. През юли съставният показател „бизнес климат в строителството” спада с 3.2 пункта, което се дължи на изместване на оценките и очакванията на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията от „по-добро” към запазване на „същото”. Анкетата регистрира подобрение на настоящата строителна активност, като прогнозите за следващите три месеца остават благоприятни, макар и по-резервирани в сравнение с предходния месец.

Несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша продължават да са най-сериозните затруднения за развитието на бизнеса.

По отношение на продажните цени в строителството очакванията на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.

Търговия на дребно. Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно” намалява с 2.9 пункта в резултат на по-неблагоприятните очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Същевременно обаче се регистрира лек оптимизъм в прогнозите им за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца.

Основните проблеми за дейността остават свързани с конкуренцията в бранша, недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда, макар че през последния месец е отчетено намаление на негативното им въздействие.

Относно продажните цени търговците предвиждат те да запазят своето равнище през следващите три месец.

Услуги. През юли съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите” се понижава с 3.3 пункта, което се дължи на изместване на оценките и очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията от „по-добро” към запазване на „същото”. Мненията им относно настоящото и очакваното търсене на услуги са също по-резервирани.

Конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда продължават да са факторите, затрудняващи в най-голяма степен бизнеса в сектора.

По отношение на продажните цени преобладаващите очаквания на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg