EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Лек ръст на индустриалното производство

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лек ръст на индустриалното производство

mail11:10 | 14.11.2019прегледи 553 коментарикоментари 0


През септември 2019 година индустриалното производство в еврозоната, в целия  Европейски съюз и в частност в България успя да нарасне слабо, показват данни на Евростат.

Производството в рамките на еврозоната нарасна изненадващо за втори пореден месец, повишавайки се през септември с 0,1% след растеж с 0,4% през август и очаквания на финансовите пазари за понижение с 0,3 на сто. Това макар и слабо нарастване на индустриалното и промишлено производство за втори пореден месец е сякаш сигнал за известно отслабване на рецесията в промишления сектор на единния валутен блок към края на третото тримесечие, след като през юли производството се сви с цели 0,5 на сто.

В рамите на еврозоната повишение регистрират производството на стоки с недълготрайна употреба (с 1,0%) и на средствата за производство (с 0,6%), докато производството на дълготрайни потребителски стоки се сви с 0,7%, а енергийното производство - с 0,8 на сто.

Спрямо година по-рано производството в еврозоната се понижава през септември с 1,7% след спад с 2,8% месец по-рано и очаквания за понижение с 2,3 на сто. Производството на годишна база в региона на единната валута нарасна за последно през ноември 2018 година.

Евростат представи данни, показващи известно увеличение и на индустриалното производство през септември в целия ЕС и в България след стагнация през август.

Производството в ЕС се повишава през септември с 0,2% след нулев растеж през август, като на годишна база индустриалното производство се сви с 1,2%, но след спад с 2,0% месец по-рано.

Според данните на Евростат индустриалното производство в България се увеличава през септември с 0,3% след стагнация през август и ръст с 0,7% през юли. Това предполага, че промишленият сектор в нашата страна опитва да компенсира през третото тримесечие част от слабостта през първите две тримесечия на настоящата година.

На годишна база промишленото производство в България се понижи през септември с 0,1% след спад с 1,3% през август. Това представлява свиване на производството спрямо година по-рано за четвърти пореден месец в рамките на годината.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg