EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Лек ръст на британската безработица

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лек ръст на британската безработица

mail17:15 | 20.04.2023прегледи 842 коментарикоментари 0


Равнището на безработица във Великобритания се е повишило неочаквано, а свободните работни места са намалели за девети пореден месец. Това указва, че несигурната икономическа перспектива оказва влияние върху пазара на труда в страната, сочат най-новите официални данни на британската статистическа служба (ONS), предаде ДПА.

През тримесечието от декември 2022 г. до февруари 2023 г. нивото на безработица в Обединеното кралство се е покачило до 3,8 на сто в сравнение с 3,7 на сто през предходното тримесечие (септември - ноември).

Достигнатото ниво от 3,8 на сто представлява максимум от второто тримесечие на миналата година. Повечето икономисти очакваха безработицата да остане без промяна през първите месеци на настоящата година.

Данните показват също, че свободните работни места са намалели с още 47 000 до 1,1 милиона през тримесечието януари – март.

Според експертите на британската статистика фирмите "продължават да посочват икономическия натиск като фактор за задържането на набиране на персонал", въпреки че свободните работни места остават на "много високи нива".

Увеличението на безработицата последва спада с 49 000 на свободните работни места, достигнали общо 1,3 милиона през трите месеца до февруари.

Същевременно нивото на заетост се е покачило до 75,8 на сто от трудоспособното население през тримесечието, приключващо в края на февруари, от 75,7 на сто през предходното тримесечие, тъй като повече хора са се върнали на пазара на труда с оглед на кризата с разходите за живот.

Ръстът на британските заплати продължава да бъде изпреварван от нарастващите разходи, като отнесено към темпа на инфлацията, заплащането като цяло, включително бонусите, намалява с 4,1 на сто.

Ръстът на заплатите в публичния сектор остава далеч по-малък от този в частния сектор.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg