EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Латвия се подготвя за еврото

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Латвия се подготвя за еврото

mail12:00 | 19.06.2013прегледи 354 коментарикоментари 0


Латвия се подготвя за присъединяването си към еврозоната на 1 януари 2014 година, като започна кампания "За честно въвеждане на еврото", предаде ИТАР-ТАСС. Предвидено е след края на кампанията правителството и предприемачите да подпишат меморандум за преминаване към еврото при максимално честни условия.
Според документа латвийските предприемачи се ангажират да осъществят прехода от националната валута, лата, към еврото в съответствие с обменния курс.  "Фирмите, чиито представители подпишат документа, ще получат специални етикети със специална символика. Влизайки в такава компания и виждайки този знак, потребителят ще знае, че тук всичко е честно и не може да се опасява, че ще плати три пъти по-скъпо", изтъкна пред латвийското радио парламентарният секретар на министерството на икономиката Вилис Кирсис. Работата над проекта за меморандум ще продължи до 20 юни.
Тържественото подписване ще се състои на 12 юли с участието на премиера Валдис Домбровскис, министъра на икономиката Даниелс Павлютс и министъра на финансите Андрис Вилкс. Очаква се документът да бъде подписан от около 3000 местни компании, които ще получат право да използват специалния опознавателен знак "За честно въвеждане на еврото" в около 30 000 търговски обекта в цяла Латвия.

През март 2010 година литовското правителство реши страната да въведе еврото от 1 януари 2014 година. Още в края на миналата година беше признато покриването на критериите от Маастрихт. Правителството, парламентът и президентът утвърдиха законопроект за реда на преминаване към еврото. В началото на юни Европейската комисия и Европейската централна банка (ЕЦБ) препоръчаха Латвия да бъде приета в еврозоната от 1 януари 2014 година. Сега присъединяването на Рига трябва да бъде утвърдено от министрите на икономиката и финансите (ЕКОФИН) на заседание в Брюксел на 9 юли. Латвия ще бъде 18-ата страна член на еврозоната.

 


Тагове: Латвия, евро
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg