EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Латвия с евро от 1 януари 2014

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Латвия с евро от 1 януари 2014

mail14:45 | 07.11.2012прегледи 631 коментарикоментари 0


Единната европейска валута ще бъде въведена в Латвия на 1 януари 2014 година според утвърдения днес от министерството на финансите законопроект, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на комюнике на министерския съвет.
Законопроектът регулира срока на едновременно обращение на националната валута, лат, и еврото, реда за обмена на валута и други въпроси. Съгласно текста три месеца преди въвеждането на еврото и половин година след това цените на стоките и услугите в Латвия ще бъдат афиширани в двете валути. След присъединяването на страната към еврозоната ще има двуседмичен период, в който ще могат да се използват едновременно двете валути. Рестото обаче ще се връща само в евро.
Половин година след въвеждането в еврото гражданите ще могат да обменят стари монети и банкноти без комисиона. След този период обменът ще бъде възможен за неограничено време, но само в латвийската централна банка. Банкоматите ще престанат да предоставят националната валута от деня на въвеждането на еврото.
Законопроектът ще влезе в сила, след като бъде утвърден от парламента и президента. През март 2010 година латвийското правителство реши, че страната ще въведе еврото от 1 януари 2014 година. За това страната трябваше да отговаря на критериите от Маастрихт: ниска инфлация, бюджетен дефицит до 3 процента от БВП и държавен дълг под 60 процента от БВП. По данни на министерството на финансите
през септември страната е изпълнила всичките тези критерии. Миналия месец парламентът отхвърли предложението на Съюза на зелените и фермерите да се организира референдум за сроковете за въвеждане на единната европейска валута в страната. Премиерът Валдис Домбровскис също изтъкна, че Латвия не възнамерява да се отказва от въвеждането на еврото от 1 януари 2014 година.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg