EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Лайен:САЩ, Норвегия и Алжир са надеждни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лайен:САЩ, Норвегия и Алжир са надеждни

mail13:45 | 16.09.2022прегледи 681 коментарикоментари 0


Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи пред Европейския парламент предложения за овладяване на енергийната криза, предизвикана от войната в Украйна.

Енергийният пазар, както изглежда днес, повече не е в услуга на потребителите, обобщи тя. Трябва да разделим ценообразуването  и обвързаността между газа от тока, предстои дълбока промяна на пазара на ток, допълни председателят на комисията.

По нейните думи е необходимо намаляване на потреблението на ток в ЕС в най-натоварените часове. Предлагаме мерки, с които държавите да намалят цялостното си потребление на ток, необходима е целенасочена подкрепа за потребителите, допълни тя.

Фон дер Лайен поясни, че се предлага таван на печалбите за производителите на ток, като свръхпечалбите, които те дори не са очаквали, да бъдат преразпределени за целенасочена подкрепа на потребителите. По нейните думи от тази мярка може да се очаква държавите да разполагат с допълнителни 140 милиарда евро.

В нашата икономика печалбите са нещо добро, но днес не е добре тези печалби да дават повод за възползване от войната за сметка на потребителите. Днес печалбите трябва да бъдат споделяни с онези, които имат най-голяма нужда, заяви председателят на ЕК. Тя поясни, че това са първоначални и временни мерки, като продължава обсъждането на възможността за поставяне на таван и на цените на газа.

Фон дер Лайен настоя ЕС да се насочи към сигурни доставчици на газ като САЩ, Норвегия и Алжир. По нейните думи ЕС има нужда не от временни, а от трайни решения, както Дания дава пример с разгръщането на производството на енергия от вятър.

Цените на енергията скочиха десетократно спрямо времето преди пандемията. Милиони дружества и семейства в ЕС се тревожат как да покрият месечните си сметки. Водородът може да промени значително картината, ако преминем към масово производство. Искаме да произвеждаме 10 милиона тона зелен водород до 2030 г., посочи председателят на ЕК. Фон дер Лайен съобщи, че ЕС ще обособи европейска банка за водород, която ще може да вложи три милиарда евро в бъдещия водороден пазар.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg