EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Лайен толерира Полша със 137 млрд.евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лайен толерира Полша със 137 млрд.евро

mail08:35 | 26.02.2024прегледи 728 коментарикоментари 0


Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че Полша ще получи достъп до 137 милиарда евро от фондовете на ЕС, след като новото правителство на страната започна да прилага реформи, които според него ще възстановят независимостта на съдебната система, предаде Ройтерс.

Размразяването на средствата беше обещание на проевропейското коалиционно правителство на министър-председателя Доналд Туск. Достъпът до тях ще даде тласък на инвестициите в икономиката, засегната от последиците от войната в Украйна и от слабостта на големия търговски партньор Германия.

"Имам добри новини", заяви Фон дер Лайен на пресконференция във Варшава. "Следващата седмица колегиумът на комисарите ще обяви две решения за европейските фондове, които в момента са замразени за Полша. Тези решения ще доведат до отпускането на 137 милиарда евро за Полша".

Полша ще получи достъп до близо 60 милиарда евро от фондовете, предназначени за възстановяването на страните след ковид пандемията и за отказването им от изкопаемите горива. Варшава ще може да се възползва и от около 76,5 милиарда евро от кохезионните фондове, предназначени да помогнат за повишаване на жизнения стандарт в най-бедните страни членки на Европейския съюз.

"Това са много пари, които ще използваме добре", каза Туск. Предишното правителство, ръководено от националистическата партия "Право и справедливост", спореше дълги години с ЕС заради реформите, които според критици са увеличили политическото влияние върху съдилищата.

В резултат на това Брюксел блокира достъпа на Варшава до фондовете и заяви, че Полша трябва да изпълни ключови задачи по отношение на независимостта на съдебната си система, за да получи достъп до средствата отново. 

Полша вече има достъп до 5 милиарда евро, които не зависеха от условията за върховенство на закона. Задачата на новото правителство обаче става по-сложна поради факта, че президентът Анджей Дуда, който може да налага вето върху законите, е съюзник на "Право и справедливост", и партията има предани хора на висши постове в съдебната система. Въпреки това длъжностни лица от ЕС приветстваха плана за действие на Полша за възстановяване на върховенството на закона.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158