EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Лагард омаловажава инфлацията

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лагард омаловажава инфлацията

mail11:45 | 10.02.2022прегледи 774 коментарикоментари 0


Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард изглежда се опита омаловажи опасенията от високата инфлация. По думите на ръководителката на ЕЦБ ценовият натиск би могъл да отслабне, преди да се установи на стабилно равнище, предаде Ройтерс.

Предвид засилващите се инфлационни рискове миналата седмица регулаторът остави открита възможността за повишаване на водещите лихви по-късно през 2022 година. ЕЦБ посочи, че заседанието й на 10 март ще бъде решаващо за определяне на това, колко бързо институцията ще свие вече дългодействащата програма за изкупуване на облигации.

Пред комисията по икономически и парични въпрос на Европейския парламент Лагард прояви предпазливост, предупреждавайки, че в миналото еврозоната е била "особено уязвима" от високите цени на енергията, които свиват покупателната сила на домакинствата и по този начин намаляват инфлацията в средносрочен план.

"Това увеличава вероятността сегашният ценови натиск да отслабне, преди да стане постоянен, което ще ни даде възможност да постигнем целта за инфлация от 2% в средносрочен план", каза Лагард. "Трябва да имаме предвид, че условията при търсенето в еврозоната не показват същите признаци на прегряване, които могат да бъдат наблюдавани в други големи икономики", посочи тя.

"Увеличава се вероятността инфлацията да се стабилизира на целевото ни равнище. Няма сигнали, че инфлацията ще бъде устойчива и много над целевата в средносрочен план", допълни ръководителката на ЕЦБ.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg