EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Лаборатория за космически изследвания във Варна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лаборатория за космически изследвания във Варна

mail18:15 | 28.02.2024прегледи 864 коментарикоментари 0


Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева откри най-голямата лаборатория за космически изследвания в България. Тя се намира във Висшето военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров" във Варна. На събитието присъстваха кметът на Варна Благомир Коцев, представители на високотехнологичната компания за наносателити "Ендуросат" и на военноморското училище, информират от Министерството на иновациите и растежа (МИР) през официалната си страница.

"С изграждането на лабораторията за космически изследвания правим стъпка за извеждането на България като държава, която може да създава и развива високи технологии. Иновациите са катализатор за промяна, чрез които можем да представим нови решения в космическата индустрия", заяви на събитието министър Стойчева.

Тя подчерта, че България се стреми към асоциирано членство в Европейската космическа агенция (ЕКА) и устойчиво увеличава членската си вноска.

По думите й, през тази година предстои отваряне на десетата тръжна процедура на ЕКА за България. 

"До момента са проведени девет тръжни процедури в изпълнение на Плана за европейска кооперираща държава. Използваният бюджет за реализирането на българските космически проекти възлиза на над 8 млн. евро", подчерта  министър Стойчева.

БТА припомня, че министър Стойчева участва на 16-ата  Европейска космическа конференция в Брюксел, която се проведе преди месец. На събитието беше обсъдено бъдещето на европейската космическа екосистема за автономен и стратегически достъп до космоса. 

Там тя определи сектор “Космос“ като такъв със стратегическо значение за обществото, дългосрочната конкурентоспособност, икономическия растеж и работните места. Според нея тази сфера допринася за развитието на нови пазари и бизнес възможности за промишлеността и малките и средните предприятия, и нововъзникващите компании, както и за укрепване на новаторските позиции на Европейския съюз.

Министърът на иновациите и растежа акцентира по време на днешното събитие по откриването на космическата лаборатория във Варна и върху  присъединяването на България към Споразуменията "Артемида", което МИР подписа с НАСА, ще бъде ключово по отношение на позиционирането на страната ни на сцената на космическото пространство и индустрия.

"Работим в посока реализиране на иновации във високотехнологични сектори, като сме убедени, че връзката между науката и бизнеса трябва да бъде стимулирана по всички възможни начини. В МИР по програмата за наука и бизнес с бюджет от 2.14 млрд. лв. насърчаваме именно комерсиализацията на научната и развойна дейност в продукти и услуги на български компании", подчерта министър Стойчева.

Тя поздрави ВВМУ и компанията "Ендуросат" за доброто сътрудничество с Министерството на иновациите и растежа и пожела успех на магистърската програма "Космически инженеринг и технологии".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg