EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Къде синдикатите договориха социална закрила?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Къде синдикатите договориха социална закрила?

mail18:10 | 15.07.2020прегледи 470 коментарикоментари 0


В 60 държави в света синдикатите са водили преговори и са успели да осигурят допълнителна подкрепа на работниците като част от реакцията на правителствата на кризата, предизвикана от пандемията с Covid-19. Това показва проучване на Международната конфедерация на профсъюзите (МКП) за пандемията, проведено между 20 и 25 юни сред 95 страни. В него са участвали 121 синдикални организации.

Според резултатите в почти 2/3 от страните е договорена подкрепа за работниците, като тя е била най-често под формата на социална закрила - включително платен отпуск по болест, подпомагане на доходите, здравеопазване.

Въпреки това пандемията Covid-19 разкри глобалните линии на разлома между тези, които имат универсална социална защита, включително здравна и доходна подкрепа, и тези, които не ги осигуряват. В много от най-бедните страни работниците както във формалния, така и в неформалния сектор, са изправени пред избора да останат вкъщи и да гледат как семействата им гладуват или да се опитват да си намерят работа, въпреки реалния риск от заразяване. Глобалният фонд за социална защита ще се нуждае от 37,8 милиарда долара през първите пет години, за да запълни пропуските във финансирането в страните с ниски доходи, коментира генералният секретар на МКП Шарън Бъроу.

Здравната криза, предизвикана от Covid-19, подхранва безработицата в мащаб, който беше невъобразим само преди месеци, посочват от МКП. Предизвикателството е да се възстанови социалният договор, за да издържи на по-нататъшни сътресения.

По-голямата част от страните (81% или 77 от тях) заявяват, че тяхното правителство подготвя план за икономическо възстановяване като част от отговора си на пандемията. 42% от тях посочват, че тяхното правителство отговаря зле на нуждите на засегнатите работници от вируса. В 60% от страните пък смятат, че работодателите реагират зле на нуждите на работниците.

„Плановете за икономическо възстановяване на взаимозависим свят ще изискват национално и глобално финансиране за възстановяване и устойчивост, които могат да бъдат доставени и поддържани само въз основа на социалния диалог и възстановяването на доверието в демокрациите“, каза Шаран Бъроу.

Демократичните права и свободи са под заплаха, показва още глобалното изследване. Заради Covid-19 хората се отказват от човешки права в знак на солидарност, но под прикритието на мерките за справяне с пандемията в 56 на сто от държавите неправомерно се ограничава правото на труд през последните месеци.

„Демократичните права, доверието и отчетността са съществените градивни елементи на новия икономически модел, от който светът се нуждае, докато се възстановява от шока на пандемията Ковид-19“, заявява Бъроу. „Устойчивата глобална икономика трябва да се изгради върху Нов социален договор: нов ангажимент за правата на работниците, подновени инвестиции в съответствие и върховенство на закона и на демокрацията на работното място. Това са основите на бъдещето, в което никого не оставяме. “/КНСБ


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4150