EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Къде се търсят индустриални площи?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Къде се търсят индустриални площи?

mail06:40 | 25.01.2016прегледи 1664 коментарикоментари 0


Засиленото търсене на логистични площи в София доведе до старт на проекти, предназначени за отдаване под наем успоредно с продължаващите инвестиции в собствени имоти.

„Към началото на 2016 г. около 41 000 кв.м спекулативни логистични проекти са в процес на изграждане в района на София, което е безпрецедентна активност в този сегмент за последните години”, коментира Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални площи и развитие на парцели“ във Forton България .

Той очаква завършването на тези площи през годината да доведе до по-силна активност на наемния пазар и в същото време да балансира търсене и предлагане.

Заради слабото предлагане на имоти под наем делът на свободните площи на пазара на индустриални имоти в София падна трайно до 2% през изминалата година. Единственият по-значим спекулативен проект, завършен през периода, бе Фаза III на Universal Logistics Park на бул. „Цариградско шосе”. Проектът е с площ 8 800 кв.м, от която 65% бяха отдадени под наем преди разрешение за ползване при ценови нива над средните за пазара.

Дисбалансът между търсене и предлагане доведе и до 8% ръст на наемите на първокласни площи, чиито средни нива към края на 2015 г. достигнаха €4.10 /кв. м за района на София, а в някои локации надминават и €5 /кв. м.

Пловдив продължава да привлича вниманието на инвеститорите в логистика и производства като към края на годината в региона бяха завършени фабриката на Sensata, както и производственият център на Liebherr.

В страната двигател на пазара остават производителите на автомобилни компоненти и компании от леката промишленост, които инвестират основно в собствени производствени и логистични бази. Успоредно с големи градове като Пловдив, интерес привличат и областни центрове като Плевен, Монтана, както и районът на Хасково и Димитровград заради близостта на магистрала „Марица“.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg