EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Къде са наети най-много хора и къде най-малко?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Къде са наети най-много хора и къде най-малко?

mail10:03 | 05.03.2019прегледи 714 коментарикоментари 0


В Северозападния район са наети на работа най-много хора в Плевен, а най-малко - във Видин. Това показва годишен анализ за 2017 г. на Националния статистически институт, Териториално статистическо бюро "Северозапад" в Плевен.

В сравнение с останалите области от Северозападния район област Плевен е на първо място по наети лица по трудово и служебно правоотношение - 58 430 души, което е близо 2.5 на сто от общия брой на наетите в страната. В Северозападния район Плевенска област е следвана от област Враца по броя на наетите лица - 38.6 хиляди. Най-малко са наетите в област Видин - 16.5 хиляди, сочи анализът. 

В област Плевен средната брутна годишна работна заплата за същия период е 9 401 лв. при 12 448 лв. средно за страната. По размер на средната работна заплата област Плевен заема 18 място сред 28-те области в страната. С най-високо средно възнаграждение е област София (столица) - 17 199 лв., а с най-ниско, както за Северозападния район, така и за цялата страна, е област Видин - 8 233 лева, показва статистиката. 

Обобщените резултати от годишния отчет по труда на стопанските субекти от финансовия и нефинансовия сектор в област Плевен сочат, че средногодишният брой на наетите по трудово и служебно правоотношение е 58 430 души, което е близо 2.5 на сто от общия брой на наетите в страната. В сравнение с 2016 г. броят на наетите намалява със 328 души или с 0.6 на сто. 

Увеличение се наблюдава в десет от общо 19 икономически дейности. Най-голямо е увеличението на работещите в направление "Професионални дейности и научни изследвания" (с 11.3 на сто), "Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване" (6.2 на сто). На трето място е отрасъл "Транспорт, складиране и пощи" (2.8 на сто), и "Финансови и застрахователни дейности" (2.7 на сто). 

Намаление на наетите лица е регистрирано в седем икономически дейности. Най-значимо е в сектора "Административни и спомагателни дейности", където намалението е с 11.2 на сто.

Делът на наетите лица по сектори, от общия брой на наетите, показва, че работят най-много хора в сектор "Преработваща промишленост", където техният дял е 28.6 на сто от всички, които работят на трудови договори. 

Втори по значението си е сектор "Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети", който дава заплата на 15.4 на сто от заетите лица в Плевенско.

Традиционно в сферите на образованието и здравеопазването са ангажирани почти равен брой хора. Според актуалните данни сектор "Образование" има дял от 9.9 на сто, а "Хуманно здравеопазване и социална работа"- 9.6 на сто. 

Плевен продължава да се развива като университетски медицински център на Северозападна и Централна Северна България.

В Плевенско - район, който традиционно бе наричан преди селскостопански, сега заетите в сектора "Селско, горско и рибно стопанство", вече отстъпват на ангажираните в здравеопазването с близо 3 пункта. 

Делът работещите по договори в земеделието и горското стопанство е едва 6.6 на сто. 

През 2017 г. средната годишна брутна работна заплата в област Плевен се увеличава спрямо 2016 г. с 8.9 на сто. 

Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение са "Образование" (с 13.7 на сто) и "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и газообразни горива" (с 12.7 на сто).

Най-ниско платени са били наетите лица в икономическите дейности "Хотелиерство и ресторантьорство", където е отчетена средна заплата 5 644 лева за годината и "Административни и спомагателни дейности - с 6 241 лева.

В Плевен и региона заплатите в обществения сектор са се увеличили повече в сравнение с частния. Средната годишна работна заплата нараства с 10.2 на сто спрямо 2016 г., а в частния сектор - с 8.3 на сто.

Наети лица са тези, които са в трудово правоотношение с работодателя съгласно Кодекса на труда и в служебно правоотношение съгласно Закона за държавния служител, по силата на които те получават възнаграждение в пари или натура под формата на работна заплата, независимо дали договорът за наемане е постоянен или временен, на пълно или непълно работно време, поясняват статистиците. 

Брутна работна заплата е възнаграждението, което лицето получава за положения от него труд преди приспадането на задължителните и доброволните вноски за социално и здравно осигуряване и данъчните начисления за сметка на наетото лице, уточняват от ТСБ "Северозапад" в Плевен.


Тагове: работа, райони
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg