EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Къде са манипулациите при търговете

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Къде са манипулациите при търговете

mail15:15 | 25.05.2010прегледи 872 коментарикоментари 0


Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ прие Насоки за противодействие срещу тръжни манипулации в процедури за възлагане на обществени поръчки, съобщиха от комисията.
Целта на насоките е да очертае основните конкурентни проблеми, които се наблюдават в процедурите за възлагане на обществени поръчки, факторите, които определят подобно поведение, както и обстоятелства, които са индикация за наличието му. Насоките се придружават от Списък на обстоятелства, наличието на които обуславя съмнения за тръжни манипулации в процедурите за възлагане на обществени поръчки.
Насоките и списъкът са ориентирани най-вече към възложителите на обществени поръчки, тъй като тяхна е ключовата роля в процеса на избор на най-изгодните за държавата ценови и качествени предложения в тръжните процедури. Но те са насочени и към повишаване на информираността на всички лица, заети в процеса на възлагане на обществени поръчки, на всички граждани, стопански субекти и държавни органи, заинтересовани от ефективно изразходване на публичните средства чрез процедурите за възлагане на обществени поръчки.
При изработването на двата документа са използвани предоставените Насоки на Комитета по конкуренция на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/, в който КЗК беше поканена да участва като наблюдател през февруари 2010 година. Освен това, те отразяват и най-добрите практики в тази област в други държави, участващи в работата на Комитета по конкуренция на ОИСР, включително и държави-членки на ЕС.
Разграничавайки възможните ограничения на конкуренцията при възлагане на обществени поръчки на две групи - публични и частни, в Насоките си КЗК определя, че тръжните манипулации представляват частни ограничения на конкуренцията и са налице винаги, когато предприятията, от които се очаква да се конкурират за спечелване на определена поръчка, се уговарят за предлагане на по-високи цени или по-ниско качество на стоките или услугите, или разпределят помежду си поръчките, като по този начин предотвратяват, ограничават или нарушават конкуренцията при възлагането им. При всяка тръжна манипулация на обществени поръчки се наблюдава координация или съгласуване между участниците с цел да се предопредели изборът на възложителя за предприятието, което да бъде определено за изпълнител на доставката.
Съгласно новия Закона за защита на конкуренцията /ЗЗК/ тръжните манипулации на обществените поръчки вече са уредени като една от възможните форми на картел между предприятия, нарушение по чл. 15 от ЗЗК и/или чл. 101 от Договора за
функциониране на Европейския съюз. Участващите в нарушението предприятия могат да бъдат наказани от КЗК с имуществени санкции в размер до 10 процента от оборотите им, реализирани през предходната финансова година.
От съществено значение за ефективната антикартелна практика на КЗК е съдействието от страна на възложителите, които следва да подават до КЗК сигнали при наличие на обстоятелства, обуславящи съмнение за тръжни манипулации. КЗК посочва, че може
да използва и информацията, която се събира в регистъра на обществените поръчки, администриран от Агенцията по обществени поръчки. Могат да бъдат използвани и материалите, събрани в хода на производствата пред КЗК по обжалване на обществени поръчки по реда на ЗОП, които могат да послужат като първоначални
основания за образуване на производства за установяване на нарушение.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg