EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Къде индустрията расте най-бързо?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Къде индустрията расте най-бързо?

mail07:01 | 31.08.2015прегледи 7159 коментарикоментари 0


Регионите в България с по-добре развита индустрия успяха по-бързо да преодолеят негативните ефекти от рецесията, която беше обхванала почти цяла Европа. Областите с по-силно развита преработваща промишленост успяват умело да се възползват от възможностите за износ към нашите основни търговски партньори в Европа и Азия. Общият износ на България през 2014 г. е близо два пъти по-висок в сравнение с износа през 2009 г. Най-значително се увеличава износът на резервни части и оборудване, чийто износ се е утроил спрямо 2009 г. Над два пъти по-голям е износът на пластмаса и каучук, лекарства и козметика и превозни средства, а близо два пъти по-голям е обемът на изнесените електрически машини и храни.
Индустрията в България е най-силно развита в област Пловдив и в столицата София според най-новия доклад за регионално развитие и цената на труда на Industry Watch.
Предприятията в Пловдив осигуряват заетост на 13% от наетите в индустрията, а в индустриалните фирми в столицата работят 12% от всички наетите в преработващата промишленост в страната. Сред водещите индустриални центрове в България попадат и Благоевград, Стара Загора и Русе.

Кои индустрии създават нова заетост след кризата?
За последните 2 години от средата на 2013 г. до средата на 2015 г. броят на заетите се увеличава със 71 хиляди, отбелязва докладът. В пет от икономическите браншове за този период се добавят дори повече работни места (компенсирани от спад в други, свиващи се, отрасли). За последните 12 месеца до средата на 2015 г. двигателите на новата заетост са преработващата индустрия, аутсорсингът и бизнес услугите и секторът на ИТ§комуникационни услуги – общо 41 хиляди допълнителни работни места.
В периода 2008-2013 г. се наблюдаваше бързо развитие на секторите на информационни технологии и аутсорсинг на бизнес процеси. Единствено през кризисната 2009 г. се наблюдаваше известно свиване на износа на ИТ услуги, но през 2010 г. експортът на ИТ услуги се удвои. През 2014 г. са изнесени ИТ услуги, които са 4.4 пъти номиналния обем от 2008 г.
Освен динамичното развитие на ИТ сектора, в годините след кризата се увеличи интересът към България като аутсорсинг дестинация, а това доведе до ръст на заетите в сферата на професионалните дейности. От 2008 г. насам заетостта в секторите на информационните технологии и професионалните дейности, включително аутсорсинга, се е увеличила с 8% общо за страната. От големите области най-осезаемо повишаване на заетостта в сферата на ИТ и аутсорсинг услугите има в областите София (столица) и Пловдив, в които работните места в този сектор се повишават съответно с 16% и 15% спрямо 2008 г. По-слабо е повишението на заетостта в в ИТ и аутсорсинг сектора във Варна (с 3% спрямо 2008 г.).
Развитието на ИТ сектора беше съпроводено с рязко увеличаване на търсенето на софтуерни специалисти, което доведе до значително повишаване на заплатите в сектора. В периода 2008-2013 г. средната заплата на ИТ специалистите в България се повишава с 57%, при среден ръст на заплатите в страната с 42% общо за всички сектори. Сред големите области най-осезаемо се повишават заплатите на софтуерните специалисти в Пловдив (с над 70% за 5 години) и Русе (с 69%). В периода 2008-2013 г. заплатите на наетите в ИТ фирми в столицата са се повишили с близо 50%.

 

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg