EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Къде инвестира община Бургас?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Къде инвестира община Бургас?

mail15:30 | 08.01.2013прегледи 728 коментарикоментари 0


Община Бургас е собственик на капитала на седем търговски дружества с предмет на дейност в сферата на производството и услугите, и десет медицински дружества. Те дават работа на хиляди хора. През 2007 година много от тях бяха пред фалит. С ефективен мениджмънт, повишена финансова дисциплина и след въвеждане на редица антикризисни мерки, към днешна дата те са стабилизирани и дори имат възможността да инвестират в своето бъдеще.
През 2012 година усилията на общинска администрация и на управителите бяха насочени към повишаване конкурентоспособността на дружествата, запазване на пазарния им дял и разширяване обхвата на предлаганите стоки и услуги при оптимизирани разходи.
Инвестираните от дружествата собствени средства в техника, апаратура и подобрение на сградния фонд за 2012 г., са над 3 000 000 лв. Отделно Община Бургас предостави на медицинските дружества средства за закупуване на апаратура и съоръжения в размер на 300 000 лв.
По-големите инвестиции, направени миналата година, са следните:

"Хляб и хлебни изделия" ЕООД завърши модернизацията на обект "База за приготвяне на храна за Домашен социален патронаж" в к-с "Меден рудник". Общата стойност на инвестицията е в размер на 1 960 000 лв.

"Чистота" ЕООД инвестира 500 000 лв. в реконструкция и модернизация на Претоварна станция-Капчето и закупуване на товарен контейнеровоз за транспорт на контейнерите с твърди битови отпадъци. В момента се извършва и рехабилитация на инфраструктурата на Претоварна станция-Капчето.

"Бургаски пазари" ЕООД инвестира 551 000 лв. в изграждане на покрит пазар в най-големия жилищен комплекс "Меден рудник" и 19 000 лв. в лаборатория за анализ на селскостопанската продукция.

"Обреден комплекс" ЕООД изгради южен портал-арка на входа на Гробищен парк и направи ремонти на обща стойност 70 000 лв.

"Бургасбус" ЕООД направи инвестиции в размер на 110 000 лв., с цел оптимизиране на разходите в дружеството. За намаляване на експлоатационните разходи за обслужване на тролейбусния транспорт е закупена нова автовишка, а за обслужване на слабонатоварените направления по областната транспортна мрежа бяха закупени два 20-местни микробуса. Освен това са извършени и подобрения по сградния фонд на стойност 25 000 лв.
Тази година "Бургасбус" ще придобие по проекта "Интегриран градски транспорт" /за който Община Бургас спечели над 130 млн. лв./ 67 чисто нови автобуса. Половината от тях вече пристигнаха в града, в момента минават технически преглед и скоро ще тръгнат по бургаските улици.

ОП "Спортни имоти, паркинги и гаражи" за втори пореден сезон стопанисва Централния плаж на град Бургас. През сезон 2012 г. освен безплатни чадъри, шезлонги и свободен интернет, беше обособен кът с развлекателни детски съоръжения на открито върху пясъка, беше осигурено и оборудване за спортни и атракционни мероприятия. Миналата година бе реализиран и последният трети етап на информационната система за управление на паркирането.

ОП "Общински имоти" извърши ремонти на стойност 487 597 лв. и ремонти на 80 общински жилища на стойност 72 198 лв. Във връзка с разкриване на "Център за настаняване от семеен тип за деца, лишени от родителски грижи" се извърши ремонт на сградата на стойност 50 855 лв. Чрез това предприятие Община Бургас финансира и извърши ремонт на една от къщите, засегнати от наводнението в с. Бисер.

Миналата година "Дезинфекционна станция" ЕООД започна да работи и в други общини, не само в бургаската.

"Благоустройствени строежи" ЕООД оптимизира структурата на дейността и персонала си. Дружеството продължава успешно да изплаща огромните дългове, натрупани в периода до 2007 г.

От страна на дружествата и общинските предприятия непрекъснато се търсят възможности за кандидатстване по програми за финансиране от Европейския съюз. През 2012 година "Бургасбус" ЕООД подписа договор по ОП "Развитие на човешките ресурси", схема "Безопасен труд". Стойността на проекта е 107 851 лв., от които безвъзмездната финансова помощ е 86 281 лв. В рамките на проекта ще бъде извършен текущ ремонт на електрическата инсталация в сервизните халета и ще бъде придобит сертификат за безопасен труд по ИСО 18001:2007.
ОП "Спортни имоти, паркинги и гаражи" спечели два проекта по Международен фонд "Козлодуй", за въвеждане на мерки за енергийна ефективност на спортна зала "Бойчо Брънзов" и "Спортно-оздравителен център" - Ветрен, на обща стойност 534 000 лв.
"Хляб и хлебни изделия" ЕООД - Бургас спечели европейски проект по ОП "Развитие на човешките ресурси". Проектът е на стойност 134 633 лв. Основната му цел е осигуряването на устойчива заетост на персонала и постигането на по-висока производителност и качество на труда.
През 2012 г. общинските дружества успяха да запазят над 2000 работни места и осигуриха чрез програмите за заетост на ОП "Развитие на човешките ресурси" временна заетост на близо 200 души.

Източник: Община Бургас


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1046