EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Къде в ЕС има най-малко безработни?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Къде в ЕС има най-малко безработни?

mail15:10 | 11.01.2012прегледи 475 коментарикоментари 0


Северната италианска провинция Болцано в автономната област Трентино-Алто Адидже (с официално название на немски Южен Тирол) е с най-ниската в ЕС регионална безработица от 2,7 %, съобщиха днес местни медии, информира БТА. Тя дели първото място с югозападната холандска провинция Зеелант, а на втора и трета позиция са австрийските провинции Тирол и Залцбург, които имат съответно 2,8 и 2,9 % безработни.

Данните са впечатляващи на фона на средната безработица за Европа от 10,1 и за Италия 8,7 на сто по данни от ноември миналата година. Още по-внушително е постижението на провинция Болцано в заетостта на младежта с 6,4 безработни при 28,9 % средно за Италия. Успехът се дължи на широкото прилагане на системата на производствения стаж, известна тук със средновековното си наименование "чиракуване". Всички жители на провинцията на възраст от 15 до 29 години, които са завършили задължителните девет години на гимназиално или средно специално образование, се ориентират към 106 професии, които предлагат работни места за платени стажанти. Периодът на "чиракуване" е от 3 до 5 години в зависимост от избраната професия и задължително е свързан с учебния процес, което означава редуване на училището с работата.

Почти 80 % от учениците след завършване на стажа остават в същото предприятие или намират другаде работа по специалността си. Системата не е новост, а е взаимствана от Германия и се прилага със закон в цяла Италия, но в повечето случаи резултатите са плачевни. Тайната на успеха в провинция Болцано се крие в железния контрол за стриктно спазване на закона. Установи ли се при проверка, че стажантите са използвани неправомерно в производствения процес, че не ходят на училище или пропускат учебни занятия, предприятието бива незабавно санкционирано, като му се отнемат всички данъчни облекчения, произтичащи от прилагането на закона за производствения стаж.
Снимка: en.wikipedia.org


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037