EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

КФН: По казуса „КТБ“ работим при дефицит на информация

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КФН: По казуса „КТБ“ работим при дефицит на информация

mail09:12 | 21.09.2014прегледи 1126 коментарикоментари 0


„Продължава неяснотата около състоянието на групата КТБ и тревогата на обществото не намалява, а се усилва с всеки изминал ден. Трябва да направим всичко възможно, за да не допуснем след 20 декември за КТБ да се говори в минало време“ каза председателят на БСК Сашо Дончев при откриването на срещата на Експертния консултативен съвет (ЕКС) по проблемите на КТБ с председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев.
„Споделям повечето Ваши тези и се присъединявам към притесненията Ви относно потенциалните негативни ефекти от кризата с КТБ върху конкретни бизнеси и работни места. Категорично смятам, че трябва да се работи за оздравяването на банката. Не приемам тезата, че КТБ трябва да бъде затворена“, каза Стоян Мавродиев.
Участниците в срещата размениха информация относно действията на двете страни до момента и възможностите за взаимодействие в бъдеще.
Общо бе мнението, че извънредно законодателство за КТБ не е необходимо и проблемите на финансовата група могат да бъдат разрешени чрез механизмите на действащото законодателство. Този конкретен казус, обаче, е повод за преглед на законодателството относно необходимостта от промени в посока прецизиране на функциите, отговорностите, правата и задълженията на институциите във финансовия сектор.
В тази връзка г-н Мавродиев беше информиран за готвения от ЕКС пакет с предложения за нормативни промени, който ще бъде представен на вниманието на бъдещото Народно събрание, а преди това (на 29 септември) ще бъде обсъден с представителите на политическите сили, с потенциал за участие в състава на следващия парламент.
От своя страна, г-н Мавродиев предложи експертите на КФН да подпомогнат разработването на пакета нормативни промени. Освен това, той се ангажира да свика Консултативния съвет по финансова стабилност (КСФС), където да внесе от свое име предложенията на ЕКС, заложени в неговия Меморандум от 14 август т.г.
Идеята за свикване на КСФС беше лансирана от ЕКС преди седмица, по време на срещата с Омбудсмана на РБ Константин Пенчев. Тогава членовете на ЕКС изразиха позиция, че това е възможност за поставяне на действията на БНБ под определен обществен и институционален надзор и достигане до надеждна информация за състоянието на КТБ.
В тази връзка, г-н Мавродиев сподели, че комуникацията с квесторите на КТБ и с ръководството на БНБ е неадекватна и дори е налице известна арогантност от тяхна страна. Затова той ще настоява в рамките на КСФС управителят на БНБ Иван Искров да представи визията и плана на Централната банка за оздравяването на КТБ. „Уважавам правото на БНБ да има самостоятелно поведение на независим надзорен орган, но за мен е необяснимо защо ръководството на Централната банка има такъв подход към нас и защо отказват информация, която ни дължат по закон“, каза Стоян Мавродиев и подчерта, че очаква адекватна информация и междуинституционално сътрудничество.
Членовете на ЕКС бяха единодушни, че БНБ не се държи като независима институция, а с поведението си демонстрира недопустими зависимости, крайно вредни и опасни за обществото. По тази причина ЕКС планира на 7 октомври (когато се очаква да станат ясни резултатите от парламентарните избори) официално да поиска Народното събрание да отстрани от длъжност целия УС на БНБ. „Не изключваме и уличен натиск – работим и по такава хипотеза“, казаха участници в срещата.

Съобщението е на БСК. 


Тагове: БСК, КФН, КТБ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg