EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Купувайте ток от НЕК

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Купувайте ток от НЕК

mail11:05 | 19.12.2017прегледи 13867 коментарикоментари 0


Делян Добрев призова фирмите да купуват ток от регулирания пазар, защото имало сигнали за частни доставчици, които завишавали цените многократно. На брифинг в парламента той припомни, че тази седмица депутатите окончателно са гласували текстове, според които от 1 януари догодина електроенергията на свободния пазар у нас ще се търгува прозрачно на енергийната борса.
   До 1 януари 2018 г. има една шепа търговци, които "рекетират,изнудват, шантажират, притискат, дерибействат бизнеса в България", обясни председателят на енергийната комисия. По думите му стотици хиляди фирми са потърпевши от тези некоректни търговци. Те били добре известни от последните двайсет години, били едни и същи, не повече от десетина, и по някакъв начин притежавали електроенергията на свободния пазар, като така поставяли предприятията, бизнеса на ръба на фалита. Добрев обаче не навлезе в конкретика с имена и уточни, че има регистър на търговете в АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-изток" 2 и НЕК и от него става ясно кои фирми купуват енергията и на какви цени през лятото.Той уточни, че не се е срещал с тези търговци, у нас има 150 лицензирани  дружества за продажба на ток и иска всички те да са равнопоставени в конкуренцията.
   От няколко месеца, обясни Добрев, след средата на годината енергията в България без никаква причина расте с двуцифрени проценти. И даде пример - ако за последните пет години токът на свободния пазар е бил 60-75 лв., в момента в комисията по енергетика има жалби от малки предприятия, които са получили оферти от своите търговци за 120 лв. за енергия. Енергия, която, подчерта Добрев, тази шепа търговци са закупили още през лятото на нормалните цени от 60-70 лв. от централите в България.
   Този проблем ескалирал и засягал целия бизнес в страната, защото много от фирмите са енергийно интензивни и буквално са поставени пред опасност от фалит.
   Затова апелът му е да се върнат обратно към НЕК, където цените са фиксирани от 76 лв. за електроенергия.
   Ако имаше фиксирани цени, неустойки, нямаше бизнесът да е в тази ситуация, всички договори са с едномесечно предизвестие за прекратяване, за промяна на цената, коментира Делян Добрев.
   Според него малка част от фирмите знаят, че могат да се върнат обратно на регулирания пазар, или не знаят, че на него цената е фиксирана от 76 лв.
   През последните години либерализацията на пазара на ток се развива и повече от 50 на сто от електроенергията в България се търгува на свободен пазар, а 45 процента към момента е делът на регулирания пазар, добави Добрев.
   Председателят на енергийната комисия се надява съответните комисии - КЗК и други, да се самосезират по проблема./БТА

снимка: pixabay.com

 


Тагове: ток, НЕК
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg