EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Купувайте жилища, цените ще скочат

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Купувайте жилища, цените ще скочат

mail17:55 | 28.09.2011прегледи 3653 коментарикоментари 3


Мария Йолова

В края на седмицата в София ще се проведе европейският конгрес на FIABCI - Международна федерация на световни агенции за недвижими имоти и специалисти в над 40 страни, и 17-тата Конференция на CEREAN - Европейска асоциация на агенциите за недвижими имоти, на тема “Демографските тенденции в Европа – предизвикателства и възможности”. Един от лекторите на конгреса е регионалният директор на RE/MAX® България Игор Овакимян. Цените на недвижимите имоти в България са нереално занижени, далече от общоевропейските. Резкият им ръст е само въпрос на време – ще спечели този, който осъзнае това днес, твърди Игор Овакимян в интервю за EconomyNews.bg
Г-н Овакимян*, каква е целта на предстоящия eвропейски конгрес на FIABCI и 17-та Конференция на CEREAN ? Какви практически резултати очаквате от форумите?
Основната цел е консолидацията, обмяната на опит, възможността да обсъдим наболелите проблеми, да повишим нивото на знанията и професионализма си, да създадем партньорски отношения. Не случайно е избрана и основната тема на Конгреса „Демографските тенденции в Европа – предизвикателства и възможности” – ако не следим този процес и своевременно не вземем съответните мерки, можем да се сблъскаме с големи проблеми, в частност в планирането на ръста на градовете, на реалното търсене на жилища и необходимите инфраструктури.
За мен в частност това събитие е реална възможност да се участва в крайно необходимия процес на създаване на правови норми за развитието на европейския стандарт за организацията на бизнеса с недвижими имоти в България.
В България вие присъствате чрез една от най-големите агенции за недвижимости в света. Какви са тенденциите на пазара на имоти в България, Югоизточна Европа и в ЕС? Какво трябва да знае неспециалистът за този пазар?
Действително в България представляваме интересите на RE/MAX, лидер в сферата на недвижимите имоти в целия свят и по размери, и по основни бизнес показатели, за съжаление до този момент не така достойно. Въпреки че за това има и обективни, и субективни причини, които не желая да обсъждам. Важното е, че вече от няколко месеца сме приели нова стратегия на развитие, напълно основана на базовите принципи на концепцията RE/MAX и вече бавно, но стабилно вървим по пътя на развитието, което ще ни даде възможност в най-близко бъдеще да определим своето достойно място на пазара.
Какво е характерно за българския пазар – рязкото падане на цените на всички видове недвижими имоти в кризисния период, но тази година има и положителни тенденции – въпреки че не са много, но се увеличи количеството на сделките, бавно, но еднозначно се стабилизира пазарът на жилища и ваканционна собственост, има определени промени и в ипотечното кредитиране. Тъй като Европа стои на прага на нова криза, би било наивно да се очакват резки промени през 2012 г., но да се задържи постигнатото е напълно реално, това много ще зависи и от икономическата политика на правителството.
И сам още не се считам за специалист в тази област, но знам едно – цените на недвижимите имоти в България са нереално занижени, далече от общоевропейските. Резкият им ръст е само въпрос на време – ще спечели този, който осъзнае това днес.
Кой сегмент ще се развива най-силно – жилищният, ваканционният, логистичният или офисният в България и в региона?
По мое мнение към днешна дата жилищната собственост е в силата на своята стабилност при търсенето, ваканционната собственост е в голяма зависимост от икономическото и финансово състояние на страните, чиито граждани са заинтересувани от покупката на такъв вид жилище, търговската собственост пък е в пряка зависимост от икономическата стабилност на страната, като прогнозите в близко бъдеще на са много обнадеждаващи.
Вие дълго време се занимавате със строителство.В момента се говори за енергийната ефективност - какви са архитектурните тенденции в този смисъл?
Недвижимите имоти (освен земеделските участъци), за сметка на отсъствието на тежка промишленост, се явяват едни от главните потребители на енергия в България и притежават значителен потенциал на енергоспестяване. Необходимо е да се приемат и законодателно да се укрепят нормативни актове, задължаващи вече на етап проектиране да се следи от архитектурните и строителни агенции, както държавни, така и частни, за отчитането на енергийната ефективност, използвайки опита на водещите европейски страни.
Как трябва да бъде построена една сграда , за да я наречем технологично и архитектурно модерна?
Еднозначно е необходимо съчетание, хармония – най-качествена и технологично издържана сграда не може да бъде търсена, ако няма свой архитектурен стил, и обратно – изисканият архитектурен стил не може да скрие недостатъците в некачественото строителство. За съжаление значителното болшинство от новите строежи в България са построени по последния принцип. Съветът ми към купувачите е – архитектурната привлекателност и високата цена на жилището все още не е гаранция за качество, но и твърде ниската цена говори много...
„Пасивните сгради” – в България са по-скоро фантастика, а в Германия например са тенденция. Кога и у нас ще се зароди тази тенденция?
В действителност в близко бъдеще едва ли може да се очаква тенденция за развитие в тази посока, тъй като екожилището повишава общите разходи за строителство например до 10-15%, а в установената икономическа ситуация обратно на това инвеститорите се стараят по възможност да понижат себестойността на строителството. Не считам обаче, че това е твърде далече от нас и още повече да е фантастика, тъй като вече съществуват стабилни технологии и разработки, които засега и единично, се прилагат и в България.

Визитка
*Игор Овакимян е роден в Армения, той е архитект. Започва кариерата си в Ереван. Създава компанията IGA Trading Offshore Ltd., в Лимасол, Кипър. От 2008 г. е управител и собственик на „Артиго Инвест Груп” ООД - инвестиционна компания с предмет на дейност строителство и предприемачество, от ноември 2010 г. е собственик и управител на Профит Риъл Истейтс ООД, дружество, притежаващо франчайз правата на RE/MAX за територията на България и Регионален директор на RE/MAX България. RE/MAX® България е част от най-голямата франчайзингова агенция за недвижими имоти в света, с повече от 6 200 офиса и 100 000 брокера в повече от 83 страни

 


Тагове: конгрес, имоти
 
Коментари
 
nik - 28-09-2011 г. 14:32:19

Zanijeni ceni, da, nerealno daleche ot evropeiski - pylni gluposti i spekulacii. V Koln/Germania kv. m za apartament e 1200-1300evro v snosen kvartal. V Praga e 1600-2000. Da bi v Sofia da e 200, ta da govori za nerealni ceni. Tendenciozni otgovori, i ne se podlygvaite!

михайлова - 30-09-2011 г. 16:51:53

отличен пример за поръчкова журналистика!но за всеки влак си има пътници.а шарани,дето кълват и на бастун-дал господ!

palamus - 01-10-2011 г. 11:50:33

Na REmax logoto im e Balona taka 4e niama da komentiam ...

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg