EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Купените местни избори или смърт на демокрацията

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Купените местни избори или смърт на демокрацията

mail16:51 | 04.02.2010прегледи 1388 коментарикоментари 0


Проектът “Купените местни избори или смъртта на местната демокрация” е осъществен от Институт за развитие на публичната среда, с подкрепата на Тръста за гражданско общество в Централна и Източна Европа.
Основните усилия са насочени към изследване на политическото представителство и начина на функционирането на институциите на местната демокрация в пет български общини с опорочен изборен процес - Несебър, Созопол, Казанлък, Петрич и Сандански, се казва в доклада.
Основният въпрос, на който се търси отговор, е, как местна власт, излъчена в изборен процес, окачествен като нечестен и несвободен, осъществява управлението на местната общност.
Другият въпрос е какви са основните предпоставки в самия модел на местно самоуп-
равление, които благоприятстват прилагането на стратегии за превземане на местната власт от икономически групи и престъпни мрежи?
За да намерим отговор, авторите анализират основните характеристики на модела на местносамоуправление в България. Търсят се  връзките между идентифицираните дефицити в модела и използваните от икономически групи и престъпни мрежи подходи за завладяване на местната власт. Те са проучвали доколко е възможно осъществяването на политически, административен, съдебен и обществен контрол върху подобен тип управление.

За целите на изследването са проведени 50 дълбочинни интервюта с представители
на политически партии, участващи в управлението на петте общини, представители на администрацията, социолози и журналисти, познаващи отблизо живота на тези общности.
Осъществен е медиен мониторинг на публикациите в централните и регионалните ме-
дии, посветени на петте общини, обхващащ целия период от началото на изборния процес през 2007 г. до края на декември 2009 г.
Проучени са следните източници на информация:
Протоколи и решения от заседанията на петте общински съвета;
Решения на ОИК, ЦИКМИ и съдилищата, свързани с изборните резултати по места и
тяхното обжалване в съда;
Анализи и разработки, посветени на последните местни избори.

В доклада са анализирани посланията и е описана реалната мотивация на бизнес фор-
мированията да атакуват местната власт. Представят се и особеностите на установения в
България модел на местно самоуправление и продуцираните от него подходи за завладяване на общините. Феноменът „независими кметове” като част от стратегията за завладяване на местната власт е описан също подробно.
На вниманието на експертите са и особеностите на влиянието на структурите на организираната престъпност и мръсните пари върху изборния процес в петте общини.
Различните модели на взаимоотношение кмет - общински съвет и последиците от тях за управлението в петте общини също са анализирани. Показана е и невъзможността за осъществяване на ефективен съдебен, административен и публичен контрол върху органите на местната власте илюстрирана чрез примери, взети от живота на петте общини. Докладът е изготвен от Светослав Георгиев,Антоанета Цонева,Мирела Веселинова, Ива Лазарова.

 

В следващи публикации ще представим най-интересните констатации от проучването.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4101