EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кунева напуска кабинета? Измама с фалшив мейл

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кунева напуска кабинета? Измама с фалшив мейл

mail06:34 | 11.12.2015прегледи 2555 коментарикоментари 0


/Обновена/ Сайтът на Движение България на гражданите не можеше да бъде отворен вчера, което някои обясниха с факта, че той е атакуван от хакери. По-рано обаче агенция БГНЕС съобщи следното: "ДБГ не може да продължи да крепи Парламентарно мнозинство, работещо срещу належащите институционални реформи. Това е решил Изпълнителният съвет на Движение България на Гражданите във връзка с вчерашното гласуване в НС. Считано от днес (10.12.2015г) народните представители от Движение България на Гражданите считат за нарушено Споразумението, сформирало настоящото мнозинство в НС. Поради този факт, оттегляме подкрепата си за същото това мнозинство, заявяват от ДБГ. Изхождайки от горното, ИС на ДБГ ще поиска от всички министри, зам.-министри и други членове на Изпълнителната власт да напуснат постовете си в знак на несъгласие с опитите да бъдат саботирани реформите в Република България и заменени с фасадни такива, призовават от движението. Във връзка с тиражираната в последния ден информация, бихме искали да съобщим, че нито Председателят на ДБГ, Меглена Кунева, нито проф. Даниел Вълчев ще заемат министерски постове във формата на настоящото правителство.

ДБГ: Това е измама!

Движение България на гражданите сезира ДАНС за разпространен мейл от името на партията, съобщи он лайн 24 часа. Меглена Кунева преди минути е сезирала ДАНС за лъжливо съобщение, пуснато от името на пресцентъра на ДБГ. В него пише, че партията на вицепремиера в правителството на Бойко Борисов оттегля подкрепата си за правителството, приканва министри и зам-министри от своята квота да напуснат властта.  Неизвестни са хакнали сайта на движението и пощата. Меглена Кунева, която сутринта по неофициална информация е имала среща с инистър-председателя, беила шокирана от лъжата, разпространена от нейно име.

Хакерът ще се измъкне?

Имейлът на пресцентъра на Движение "България на гражданите" изобщо не е бил хакнат, научи "24 часа".

Всъщност потребител на мрежата е създал нов фалшив имейл - дубликат на истинския и от него е изпратил лъжливото съобщение.

Най-вероятно представящият се за Кунева ще бъде подведен под отговорност за разпространяване на невярна информация.

Разследващи проверяваха IP адреса, от който е изпратено съобщението. Най-вероятно обаче това е станало от публична мрежа за безжичен интернет, което прави откриването на автора невъзможно.

В такъв случай ще се разчита и на видеонаблюдение. При него обаче е почти невъзможно камерите да имат такъв фокус, че да се вижда какво е съдържанието на изпратения мейл. Така авторът му ще се измъкне.

Хакерите в политиката

Хакерството в българската политиката вече се налага с традиция. Развитието на социалните мрежи и интернет позволи и в български условия да се прилага така нареченият синдром на „кукувицата”, когато новините идват от чужди „гнезда”, чрез заимстване на имейл адреси или създаване на фалшиви профили, обобщава Агенция "Фокус". Всичко започна през далечната 2002 година, когато беше разпространено фалшивото съобщение за разпускането на БСП, за да се стигне до днешния ден, когато бе изпратен имейл с фалшив подател от Движение „България на гражданите”. В повечето случаи, в подобна ситуация става дума за т. нар „приятелски огън” от близки или сродни политически партии и субекти.

Хронология на по-големите атаки: 

Декември 2015г.
До медиите е разпространен имейл от пресцентъра на Движение „България на гражданите”, в който се посочва че оттеглят подкрепата си от правителството. В съобщението бива обяснено: „ДБГ не може да продължи да крепи Парламентарно мнозинство, работещо срещу належащите институционални реформи. Считано от днес Народните представители от Движение България на Гражданите считат за нарушено Споразумението, сформирало настоящото мнозинство в НС. Поради този факт, оттегляме подкрепата си за същото това мнозинство. Във връзка с тиражираната в последния ден информация, бихме искали да съобщим, че нито Председателят на ДБГ, Меглена Кунева, нито проф. Даниел Вълчев ще заемат министерски постове във формата на настоящото правителство”, се посочва в изпратената позиция от Движение „България на гражданите”. По-късно се установява, че имейлът на ДБГ е хакнат. От движението уточняват, че за случая са информирали ДАНС. От ДБГ са категорични, че става дума за провокация.

Октомври 2015г.
По време на провеждането на местните избори и Националният референдум обект на хакерска атака стават сайтът на ЦИК, ГРАО, МВР и Министерство на външните работи. Атаката се извърши по време на първия тур на местните избори след началото на изборния ден. По този повод президентът Росен Плевнелиев сигнализира ДАНС и определи атаките като новия „Костинброд”. Два часа по-късно сайтът на държавния глава също бе подложен на масирана хакерска атака.На втори тур на местните избори, бяха сринати сайтовете на Народното събрание, ДАНС, "Информационно обслужване", НАП, КЕВР.По-късно стана ясно, че атаката идва от чужбина. 

Май 2014 г.
В навечерието на евроизборите се разпространява фалшиво прессъобщение до медиите, че турският премиер Реджеп Ердоган е провел телефонен разговор с председателя на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, в който му е пожелал успех. От Пресцентъра на ПП ГЕРБ тогава информират, че не са изпращали прессъобщение до медиите за такъв разговор. В прессъобщението - опровержение от ГЕРБ се посочва, че информацията, която е изпратена до медиите категорично не е истина и че вероятно става дума за хакерската атака срещу имейла на Пресцентъра на ПП ГЕРБ. 

Май 2014 г.
Български вестник изпраща фалшиво пресъобщение от пресцентъра на "България без цензура", което гласи, че лидерът на партията Николай Бареков иска да върне космическата слава на страната. В съобщението се уточнява, че Бареков е заявил, че България трябва отново да стане космическа сила, а Ванга му казала, че България ще направи голямо откритие в Космоса. По-късно от пресцентъра на „България без цензура" публикуват официално опровержение. 

Август 2014 г.
От името на РЗС е разпространен призив за подкрепа на ГЕРБ. По-късно от пресцентъра на партията съобщават, че това е в следствие на хакерска атака срещу РЗС и партията не е взимала решение за подкрепа на ГЕРБ. Разпространено е фалшиво прессъобщение от името на пресцентъра на РЗС със заглавие : „РЗС ще подкрепи ГЕРБ на изборите на 5 октомври”. От партията отвръщат, че имат подозрения, че авторът е основния говорител в костинбродската афера и е този, който е съчинил прословутия несъществуващ разговор между Ердоган и Борисов в навечерието на последните парламентарни избори. „Политическия съвет на РЗС днес не е заседавал и не е вземал решение за участието на партията на предстоящия вот на 5 октомври”, казва се още в опровержението на РЗС.

Юни 2013 г.
В навечерието на частичните местни избори във Варна от ГЕРБ изпращат позиция на Иван Портних, кандидат за кмет на града, провокирана от разпространена фалшива информация. Във фалшивата информация се посочва, че съгласно указания на Цветан Цветанов и с оглед на по-добрите резултати за изборите се започва интензивна съвместна работа с Янко Станев и неговата организация. Във фалшивото прессъобщение се заръчва на всички членове на ГЕРБ по районите да изпълняват задачите на Янко Станев. В своето опровержение Иван Портних определя това като поредната порция долнопробен политически шантаж. Според него това е направено от негови опоненти. Информацията е разпространена чрез изпращане на фалшиво писмо до няколко медии от негово име. Според Портних съобщението цели да внуши откровени лъжи за организацията и работата на партията във Варна. „Длъжен съм да заявя, че ГЕРБ винаги се явява с ясна политическа идентификация на избори. Частичният кметски вот във Варна, насрочен за 30-и юни 2013 г., не прави изключение. Във връзка с това всякакви твърдения за координация и субординация със структури, външни на партията, са злонамерени опити за манипулация, които не отговарят на истината”, посочва в опровержението Портних. 

Ноември 2011 г.
В социалната мрежа се разпространяват съобщения от фалшив профил на Георги Първанов, в които се коментира победата на Росен Плевнелиев на президентските избори. Съобщенията гласят: „Нека Бог да ни е на помощ!" и „Честито на г-н Плевнелиев, но ми е трудно да кажа „за честната победа“ за съжаление и тази година купуването и продаването на гласове бяха факт. Трудно е да се говори за демокрация в такива политически условия!" . Коментарите са публикувани от профил със снимката на Първанов, на фона на американското знаме. Публикациите биват разпространени и от водещи медии в страната.
По-късно в официалния си профил Първанов подчертава, че отношението си към избора на г-н Плевнелиев за президент е изразил в официалното си поздравление към него, както и, че ще се произнесе по цялостната оценка на изборите и по актуални политически въпроси на пресконференция в края на седмицата.

Mарт 2002 г. 
Хакери изпращат имейл на два езика – български и английски, до над 100 електронни адреса, сред които и чужди медии. Посланието гласи: „След задълбочена вътрешнопартийна дискусия БСП взе решение да се разпусне. Решението бе утвърдено на заседанието на Висшия съвет на партията, проведено вчера. След разпускането си БСП ще се слее със своите партньори от Нова левица в нова формация, чието име не е уточнено". По – късно БСП разпространява опровержение на фалшивият имейл. Проверка на партията установява, че потребител с Интернет карта от доставчика Спектър-нет е подправила официалния адрес на БСП. 
В позицията на левицата се уточнява, че актът не е случаен, а е провокация, която цели да заблуди българската и международната общественост.
Тогава Сергей Станишев коментира случката с писмото, като заявява, че очевидно има хора, които се опитват да създадат неприятни скандали около БСП. „Това не е учудващо във века на информационните технологии, това е част от политическата игра и провокация. Мисля, че никой не може да възприеме подобно съобщение на сериозно”, допълва тогава той.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg