EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Културен фестивал "Врата към Враца"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Културен фестивал "Врата към Враца"

mail09:07 | 05.10.2022прегледи 546 коментарикоментари 0


Първото издание на архитектурния фестивал „Врата към Враца“ ще се проведе между  14 – 16 октомври 2022 г. Неговите организатори от НПО „Врачанските къщи“ си поставят за цел да фокусират общественото внимание към културното наследство на Враца и Балканите като цяло, възможности за неговата реставрация, консервация и социализация. 

В рамките на 3 дни, знаковата улица “Търговска“ ще бъде домакин на редица безплатни събития, чрез които ще бъде показан потенциала на града като поле за културен туризъм, а местната общност и гости на града ще се запознаят с обекти – паметници на културата. 

"Фестивалът е отправна точка към по-сериозно ангажиране на обществото с  недвижимото културно наследство на страната, което в голямата си част е неизследвано и изчезващо. Организираните събития представят споделената ни памет по начин достъпен за всеки.“, коментира предстоящия фестивал Арх. Веселин Алексиев, координатор на „Врата към Враца“.

„Врата към Враца“ включва опознавателни беседи от архитекти и реставратори, архитектурна работилница за деца и възрастни, изложби, уъркшоп по рисуване, работилница по placemaking, демонстрации на реставрационни техники, както и специална 3D мапинг инсталация. 

Пилотното издание проследява възможностите за създаване на общности свързани с опазването на културното наследство. Партньорството с утвърдени американски творци пък позволява обмяна на добри практики. Основателят на „Виртуална къща България“ - Ким Холмън е творец от Ню Йорк, носител на множество награди и научен сътрудник в MIT Media Lab. Virtual House Bulgaria използва технологията за 3d сканиране Matterport, изобретена и усъвършенствана в САЩ, за да проектира върху пространството на ул. „Търговска“. Един от търсените резултати е създаване на карта за развитие на градското пространство, изготвен от представители на местната общност с помощта на специалисти в сферата. 

Провеждането на фестивала става възможно благодарение на финансова помощ от Сдружение "Обществен дарителски фонд за Враца и фондация "Америка за България", любезното съдействие на Община Враца и в партньорство със Съюз на архитектите в България, Национален институт за недвижимото културно наследство и Инекс Трейд ЕООД. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1958