EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Кулинарни училища за деца и родители

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кулинарни училища за деца и родители

mail15:40 | 20.05.2011прегледи 3001 коментарикоментари 0


Ива Стойкова
В София бе представена книгата на Ерика Бауърмайстър „Училище за вкусове и аромати”. Нетрадиционната премиера, организирана от издателя „Gourmet Publishing”, включваше и своеобразен тест. Всеки от присъстващите имаше възможност да помирише десетина подправки и да се опита да ги познае. Иначе, книгата поставя много философски въпроси и разгръща образите на променящите се от вкусовете и ароматите герои. И демонстрира как правенето на торта, например, може да доведе до сладостно-тъжни разсъждения за любовта.
Провокирано от такъв поглед върху кухнята, сп. „Меню” създаде кулинарно училище. То включва избрани курсове за непрофесионалисти, които разкриват кулинарни тънкости и тайни. Важна е информацията за основните съставки на хранителните продукти, физическите свойства на продуктите и реакцията им при топлинна обработка, основните видове продукти и марки на пазара в България, възможностите за избор на най-качествените продукти и най-подходящите методи за обработката им. Кулинарно училище Меню представя здравословни методи за обработка на продуктите, чрез които се запазват техните полезни вещества и качества, без да се накърнява вкуса им. Участниците в курсовете придобиват знания и опитност за основните правила за приготвяне на продуктите съобразно световноизвестната кулинарна школа Cordon Bleu. Използват се и техники и рецепти на знаменити готвачи, адаптирани към домашни условия. Основен преподавател в Кулинарно училище Меню е Ивелина Иванова, шеф-готвач на списание Меню, автор на много кулинарни книги и водещ на кулинарни курсове.
Самите курсове са разделени тематично: „Перфектното пиле”, „Тайните на ориза”, „Шоколадова мания”, „Бързо и вкусно всеки ден”. „Празнични торти”, „Суши у дома”. Курсовете са еднодневни или двудневни, а цената им е от 80 до 140 лв. с включен обяд и осигурен безплатен паркинг.
Друг пример за кулинарно училище, но този път за родители и деца, организираха съвместно Сдружение „Зорница” и Ерво-Ток България. Всяка събота цели семейства имат възможност да готвят заедно и да научават повече за здравословната храна и нейното значение. Една от идеите е у децата да бъде възпитана култура към добрата храна. Най-приятната част е, когато малките готвачи изконсумират приготвената от самите тях храна. В програмата присъства приготвянето на салата от китайско зеле, свежи зеленчуци с балсамико и сос със сусам, телешки руладини, сос от сирена, пюре от грах. В друг ден пък се прави, например, картофена салата с маслини и чушки с млечен сос, пуширана пъстърва, пюре от нахут и печена чушка, моркови и маслини. Цената за двата часа на заниманието е 30 лв.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg