EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Кулинарната история на царство България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кулинарната история на царство България

mail10:08 | 02.10.2020прегледи 795 коментарикоментари 0


От 1 октомври ресторант „Shades of Red” на Гранд Хотел София ще включва специално авторско меню, приготвено от шеф Таня Правчанова, реплика на оригинални  рецепти от Българския Царски Двор.

Премиерата на менюто се състоя на 24 септември, в Гранд Хотел София, когато точно 60 гости опитаха от блюдата, сервирани на коронацията на княз Фердинанд, а именно блини с червен хайвер, крем супа от аспержи и трюфел, мус от гъши дроб с порто, роле от Шапон с лимоново велуте и бомбт. 

Почетен домакин на събитието беше професор Петър Стоянович, който елегантно и с чувство за хумор въведе гостите в историята и атмосферата на царска България като подчерта, че инициативата има за цел не да дърпа времето и историята назад, а тъкмо обратното - да възроди принципите на изисканото хранене и гланца на добрите маниери като ги пренесе с всички условности и намигвания в днешния ден. 

„Днес вие ще вечеряте онова, което е консумирал Царският двор, високите дворцови гости, членовете на кабинета и лично Негово Величество, известен като магистер елеганциарум на всяка светска суета и отличен вкус“ – подчерта професор Стоянович и допълни, че идеята е на новия екип на Гранд хотел София и лично на главния мениджър г-н Николай Русев, който обеща, че тази първа по рода си Royal Dinner, няма да е последна, а през целия зимен сезон гостите на хотела и ресторанта ще могат да се насладят на различни събития, в които ще се представят и други рецепти от Българския царски двор, както и интересни артефакти и порядки от епохата. 

„Вярваме, че за да съхраним историята и да  поддържаме традициите живи, трябва постоянно да ги променяме и приспособяваме към съвременния вкус. Идеята ни е да  представим на нашите гости, както чужденци, така и българи,  интересен и различен поглед към българската история, да покажем по убедителен начин, че имаме силни европейски традиции, да събудим по-задълбочен интерес към страната ни като туристическа дестинация и да им предоставим възможност да опитат най-доброто от София и нейната уникална история.“ – каза г-н  Русев. 

Няколко любопитни факти из кулинарната, и не само, история на Българския царски двор:

В българския царски двор, особено до края на Първата световна война, солидните менюта с изискани продукти са били почти ежедневие. Само месеци след възшествието на княз Фердинанд една истинска Европа буквално нахлува в българската столица. Тя е традиционна, парадна, светска, разкошна, щедра, лакома, с тенденция към кокетност, амбициозна и креативна, твърде имперска за отиващия си XIX век, твърде протоколна, с бурбонски етикет и най-вече напълно изумяваща населението от онова време.  Нейни протагонисти – поне в първите години в почти равностоен баланс – са князът и майка му Клементина Орлеанска, които са изпълнени с мисионерската роля да хвърлят върху прохождащия светски живот в страната ни плаща на френско-австрийското великолепие. Дори в ежедневния режим на хранене Софийският дворец хвърля сянка над скромните трапези на немалко европейски дворове и както отбелязват хроникьорите от онова време „в двореца храната е вкусна и обилна.“ 

До 9 септември 1944 година, България неизменно е била на едно от първите 3 места по износ на аспержи в Европа, затова съвсем естествено крем супата от аспержи, поднесена в типично царски венец с малко пресен трюфел е блюдо, намерило място на трапезата на Фердинанд  в оригиналната рецепта на Мари Антоан Карем, така както  той я е приготвял за негово величество Наполеон III, известен с трудния си кулинарен характер.

Иконичният десерт бомб пралина е твърд фаворит на много царски величества през последните два века, но най-възторженият му почитател безспорно е кралица Елизабет II, която използва буквално всеки случай да награди небцето си с него. Затова дори на официалната вечеря по случай сватбата й с принц Филип освен задължителния  английски коронован десерт - плодов роял кейк  -  се сервира и бомб пралине. Не прави изключение и княз Фердинанд, който обичал десерта с допълнителна гореща шоколадова заливка. 





 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 905