EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Кулинария & авторско право

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кулинария & авторско право

mail08:08 | 26.06.2019прегледи 1305 коментарикоментари 0


Когато става дума за защита на интелектуалната собственост, хранителният сектор често е подминаван, макар че приготвянето на храна несъмнено е творчески процес, пише руското издание на списание "Форбс". 
В кухнята вдъхновението идва също толкова често, колкото зад бюрото. За мнозина кулинари любимите им рецепти са повод за гордост, също като картините за художниците. 
Нека вземем за пример салатата "Оливие" (позната в българската кухня като "руска салата" - бел. ред.). Тя е кръстена на готвача, измислил оригиналната рецепта - Люсиен Оливие, който приживе държал списъка на съставките в най-строга тайна. От 19 век са се променили много неща, но проблемът със защитата на рецептите от конкуренти все още съществува. 
Да се предотврати "изтичането" на рецепти е трудно, а някои специалисти дори се съмняват дали по принцип е възможно. 
"От една страна е неприятно, когато други използват за своя полза интелектуална собственост и рецепти, по които съм работил не един ден. От друга страна, това е признание за професионализъм и търсене сред конкурентите. Ако по мои рецепти готвят други майстори готвачи, то това е най-добрият комплимент. Това означава, че гостите ги харесват", казва московският звезден готвач Сергей Сущенко. 
Ако за самите готвачи известността може да е по-важна от защитата на авторското им право, то за ресторантите кражбата на рецепти може да е сериозен проблем. 
Кулинарните конфликти могат да достигнат такива мащаби, че да обхванат цял град, както често се случва в Ню Йорк - центъра на гастрономическия свят. По принцип спорове възникват, когато бивши служители откриват собствени ресторанти с подобни менюта. Най-големите жертви на "ресторантските войни" напоследък са култови заведения като "Принц стрийт пица", "Магнолия бейкъри" и "Пърл ойстър бар". Заради "дубльори" те понесоха удари върху финансите и репутацията си. Понякога се стига дори до човешки жертви - през 2016 г. полицията призна, че мотивът за убийството на шефа на пицария "Ел енд Би Спумони гардънс" Луи Барбати е бил конфликт, избухнал заради кражба на рецепта. 
Основният проблем при защитата на гастрономическото творчество е, че за разлика от външния вид, вкусът на блюдата не е обект на авторско право. 
През 2018 г. заради спор между двама холандски производители на сирена Европейският съд постанови, че вкусът на храната не може да бъде определен точно и обективно, тъй като е твърде субективно усещане. 

Въпреки това според експерти защита е необходима. 
Възможен начин за защита е патентоването. Според общите правила този метод изисква от създателя да докаже оригиналност, новаторство и промишлена приложимост. Алтернатива може да бъде регистрацията като изобретение, търговска марка или ноу-хау.
Като изобретение може да бъде защитена както самата рецепта, така и начинът на приготвяне на блюдото, обяснява юристът Карен Мусаелян. 
Като търговска марка може да бъде запазено названието на продукта, а регистрация като ноу-хау се използва в случаите, когато собственикът иска максимално да скрие всички тайни съставки и способи за приготвяне. Най-известните случаи на защита като ноу-хау в сектора например са рецептата на Coca-Cola и на пилетата на KFC. /БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4097