EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Куба внася все повече храни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Куба внася все повече храни

mail15:08 | 17.10.2023прегледи 479 коментарикоментари 0


Селскостопанското производство в кубинската провинция Артемиса, бившата житница на Хавана, се е понижило през последните години, както и на целия остров, който е принуден да внася все повече основни хранителни стоки, информира Франс прес.

Няколко специалисти предупредиха неотдавна за рисковете от продоволствена несигурност на комунистическия остров, докато властите се стремят да снабдят с хранителни стоки от първостепенно значение 11 милиона кубинци на субсидирани цени посредством купонна система, известна като "либрета".

В провинция Артемиса, която е съседна на провинция Хавана, земеделец, пожелал анонимност заяви, че селскостопанските земи са "превъзходни", но "липсват торове и семена".

Фермерът е част от кооператив, който преди е получавал всички тези основни суровини от властите, които сега "не дават нищо", казва той пред АФП, докато събира лук на нивата си.

"Тракторите са в лошо състояние, нямаме ресурси и гориво, не получаваме нито смазочно масло, нито гуми. Принудени сме да обработваме земята с малък волски впряг", отбелязва той.

В миналото всяка община в Артемиса е разполагала с център за съхранение и продажба на реколтата, но "тези хангари вече почти не съществуват, няма никакъв начин реколтата да се пуска на пазара или да се транспортира", оплаква се той.

Недалеч оттам, на друга нива, Хесус, който не иска да каже фамилното си име, обработва земята от 40 години. Според него добивът на маланга, популярен в Куба кореноплоден зеленчук, се е понижил наполовина.

Тази нива "дава добив от четири до шест чувала на бразда, преди количеството бе двойно по-голямо", каза той, заровил крака във влажната пръст.

Яйца от Коста Рика

Според официални данни селскостопанското производство в Куба е намаляло с 35 на сто между 2019 и 2023 г. Продукцията от захар се е понижила от 816 000 тона през 2020-2021 г. до 417 000 тона през 2021-2022 г. Оризът и черният фасул, които са основни храни в Куба, основно се внасят. 

"Имаме закон за продоволствения суверенитет, а нямаме хранителни стоки, ще гласуваме закон за развитието на животновъдството, а нямаме добитък, имаме закон за риболова, а няма риба", заяви в края на 2022 г. президентът Мигел Диас-Канел.

В края на септември икономическият министър Алехандро Хил Фернандес призна, че страната в действителност "внася 100 на сто от основните продукти в семейната кошница" спрямо 80 на сто преди пандемията.

Към структурните слабости на кубинската икономика се добавят бавното възстановяване на туризма, вторият източник на чуждестранна валута преди пандемията и засилването на американските санкции от 2021 г.

"Има недостиг на храни, произведени в страната, а що се отнася до вноса, знаем, че е много трудно да се внася в Куба" заради американското ембарго, така че "съществува риск от хранителна несигурност", заяви пред АФП Етиен Лабанд, представител на Световната продоволствена програма на ООН в Куба.

Проблемите са се задълбочили след влизането в сила през 2021 г. на парична реформа, която е подхранила инфлацията - 45,8 на сто между януари и май спрямо 39 на сто през 2022 г., според официалните данни, които според експертите са занижени.

Това "доведе до повишение на цените на основните стоки  и услуги, което се отрази на уязвимостта на домакинствата към продоволствената несигурност", се посочва в доклад от 2022 г. на Парламентарната асамблея на Средиземноморието (PAM).

При идването си на власт през 2008 г. бившият президент Раул Кастро постави начало на реформа за стимулиране на производството - продажба на пустеещи земи, затваряне на непродуктивни държавни ферми, преки продажби на селскостопански продукти в туристическия сектор.

Според Пабло Видал, кубински икономист в университета "Хавериана де Кали", Колумбия, ако страната "не заложи на логиката на пазара, тези реформи няма да дадат своите плодове".

Според официални данни вносът през първите шест месеца на годината е достигнал 4,3 милиарда долара, от които 1,6 милиарда долара са за покупка на хранителни стоки, а останалата част е основно за горива. Износът е бил 1,2 милиарда долара.

"Не е възможно със селскостопанските земи, с които разполагаме и производствения ни капацитет да чакаме натоварените с ориз или фасул кораби да пристигнат от чужбина", предупреди през юли икономическият министър. 

В началото на октомври Kубинската информационна агенция съобщи, че се очаква внос на яйца и кафе от Коста Рика./БТА


Тагове: Куба, внос, храни
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg