EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Куба & САЩ отвориха посолствата си

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Куба & САЩ отвориха посолствата си

mail18:01 | 21.07.2015прегледи 2495 коментарикоментари 0


Куба и Съединените щати отвориха посолствата си като част от процеса на нормализиране на двустранните отношения. Кото следствие, островът се готви да посрещне по-голям прилив от американски туристи.

Куба се готви да посрещне наплив от туристи от Съединените щати в близко бъдеще. Според статистиката, броят на американците дошли на острова през първата половина на тази година е нарастнал с 36 процента. Притокът от посетители увеличава натиска върху хотелите , компаниите за наем на коли и развлекателните центрове. За да се подготви за чужденците , кубинското правителство подобрява инфраструктурата като разширява летището, строи по-луксозни хотели , отваря ресторанти и усъвършенства транспортната мрежа.

- Очевидно е , че правителството се готви за пристигащи американци и това си носи своите предизвикателства, – казва Карлос Алзугарей, бивш посланик на Куба в ЕС.

Мнозинството от местните жители също е доброжелателно ностроено. Според проучване на амиракнска агенция сред 1200 кубинци през месец март, 97 процента от тях смятат, че нормализирането на кубинско-амиракнските отношения ще са от полза за Куба. Някои дори изразяват готовност да посрещат чужденците.

- Нашите хора са учили много и много от тях говорат чужди езици, – споделя Карлос Перес, туристически гид в Хавана

Ана Санчес е уличен артист. Казва , че си общува с все повече американци през последните години. Все пак според нея , има различия между двата народа и само бъдещето ще покаже дали е възможно сътрудничество.

- Аз просто ще си седя в този парк и чакам да видя какво ще стане, – казва Ана.

Междувременно ездин световно известен американец посети Куба вече за трети път. Франсис Форд Копола беше в международното кино и телевизионон училище в кубинския град Сан Антонио де лос Банос, на 20 километра от столицата Хавана. 76-годишният режисьор на ” Кръстникът” и “Апокалипсис сега ” показа и кулинарните си умения с донесени от него продукти и не скри възхищението си от острова.

- Сигурен съм , че Куба би била чудесно място за снимане на филм. Тук е красиво ,- казва Копола. – Хавана е красив град. Сякаш е замръзнал във времето , в ерата на американските автомобили от петдесетте.

Може би не само Копола ще вдъхнови младите кубинци. Засега обаче остават много проблеми за решаване , а най-сериозният от тях е американското икономическо ембарго върху Куба , наложено от президента Кенеди , през 62- ра като контрамярка на политиката на национализация на Фидел Кастро./БНТ
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg