EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

КТБ – фалит или одържавяване

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КТБ – фалит или одържавяване

mail09:10 | 06.11.2014прегледи 898 коментарикоментари 0


Фалитът е многократно по-тежък и по-скъп, отколкото оздравяването на КТБ. Тази банка застрашава не само икономиката, а и националната сигурност на страната, ако бъде фалирана. И към момента има сериозни възможности за нейното оздравяване и стабилизиране. Това каза Муравей Радев – финансов министър в кабинета „Костов“, в интервю за предаването „Добро утро, България!” на ТВ7.
Според него фалитът на банката неизбежно ще доведе до загуби за икономиката, за банковата система и липса на доверие от страна на вложителите, а всичко това създава предпоставка за бъдещи опити за атака над други банки. Според Радев дори да се намерят кредитори и средства за спасяване на банката, огромното недоверие на вложителите ще доведе по естествен път до фалита й.
„Ако държавата притежава тези 50% от собствеността на банката, тогава ще намери много лесно други съакционери, които да внесат другите 50%. Тогава коренно се променя ситуацията – държавата е най-силният източник на доверие“, обясни финансистът.
Бившият финансов министър обясни, че Централната банка може да отнеме лиценза на КТБ с доклад, с който осчетоводява загуба на 4,2 милиарда лева. Докладът на одиторите обаче представя данни за предполагаема капиталова дупка до края на годината.
„Дори БНБ да успее да отнеме лиценза и да фалира банката, тя пак може да бъде спасена в рамките на една седмица след това. Положителното в случая е, че БНБ излиза от играта и цялата процедура след това се води от Фонда за гарантиране на влоговете. Той би трябвало да продава банката на части и да удовлетворява кредиторите, но той може да я продаде не на части, а като цяло предприятие – било на Държавната банка за развитие, било на нова фирма, в която държавата има 50% участие“, каза още Радев.

 Две са възможните дати, на които се очаква БНБ да обяви решението си за КТБ - отнемане на лиценз и фалит или оздравяване, твърдят за "24 часа" информирани източници.
Според едни това щяло да бъде съобщено утре късно следобед. Други обаче настояват, че ще се случи идната седмица около 11 ноември. Източниците ни сочат две причини за забавянето. Първата - неяснотите за това ще има ли правителство и кога. Втората - осчетоводяването на активите след преоценката продължава, което бавело БНБ за решението. Според вложители, към 16,30 часа в сряда в БНБ е бил внесен незаверен от одитор квесторски доклад.

Опциите за обявяване на банката в неплатежоспособност засега били три - 20 юни, 30 септември или датата на отнемане на лиценза. Както писа изданието датата за обявяване в неплатежоспособност заплита сложни юридически казуси. От датата ще зависи цесии за каква сума ще бъдат признати за валидни. Техният размер гонел 1,2 млрд. лв., казват осведомени. От датата ще зависи и как се променя масата на несъстоятелността и следва пренареждане списъка на кредиторите. Тя ще предопредели броя и размера на сумите по гарантираните депозити, както и остатъчните активи, които ще осребрява Фондът за гарантиране на влоговете. От фонда вече водели преговори, засега с ДСК и УниКредит Булбанк, които били уговаряни да поемат ролята на банки оператори, през които да става изплащането на гарантираните влогове, твърдят вътрешни източници. Правело се и служебното разпределение на вложителите за изплащане на сумите от банките оператори. Това ставало според последните цифри на ЕГН или на ЕИК за фирмите. Завършващите на 1 ще са в една банка оператор, на 2 - в друга и т.н. По закон от деня на обявяване на решението за съдбата на КТБ(по-вероятно е да е за отнемане на лиценза - бел. ред.) до 5 работни дни трябва да стартира процедурата по несъстоятелност. До 20 работни дни от нея пък трябва да започне изплащането на гарантираните влогове.
 


Тагове: КТБ, фалит
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg