EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

КС разреши 8 млрд.€ дълг

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КС разреши 8 млрд.€ дълг

mail17:10 | 02.10.2015прегледи 9872 коментарикоментари 0


Конституционният съд потвърди посредническия договор с четири банки, с които България работи по поемането на външен дълг. Договорът за емитирането на облигации до 8 млрд. евро за три години беше оспорен от 48 народни представители като противоконституционен.

Договорът със Citygroup Global Markets, HSBC, Sociate General и Unicredit беше подписан през февруари, като част от дълга, за поемането на който те посредничат, вече бе поет през март. Решението на съда е взето единодушно.

Тригодишната програма за външен дълг беше анонсирана в началото на годината, като банките дилъри са именно тези, които помогнаха на страната ни за синдикирания заем, взет през декември основно заради кризата с Корпоративна търговска банка.

Конституционният съд не намери основание във всички популистки претенции, че това, което направихме като програма за прогнозируемо и устойчиво финансиране на българския бюджет за следващите няколко години, противоречи по някакъв начин на основния закон, заяви министър Владислав Горанов.

Вече част от дълга - малко над три милиарда евро, беше поет през март, чрез тройна облигационна емисия, която беше най-успешната за страната ни. Това е почти максимумът от външен дълг, който може да се поеме тази година. Финансовото министерство няма да се възползва от оставащия лимит до края на годината, обяви Горанов.

Не се налага по причина на това, че виждате, че над милиард и 600 милиона, изключвам европейските средства, за да не се спекулира, че включвам и тях в тази сметка, успяхме да съберем номинално повече спрямо миналата година. Приходи, генерирани в нашата икономика като осигурителни вноски, данък добавена стойност, акцизи - това ни дава възможност да ограничим необходимото външно финансиране. Не се налага да се ползва целия обем, посочи министърът.

Министерството не използва и целия обем от възможности за вътрешен дълг, като вчера се отказа от продажбата на десетгодишни държавни ценни книжа. Направените предложения от инвеститорите, бяха за по-висока от предвидената от министерството доходност.

Ето и официалното съобщение на страницата на Конституционния съд:

Конституционният съд в заседание на 29 септември 2015 г. се произнесе с решение по конституционно дело № 4/2015 г.

С решението Съдът отхвърли искането на четиридесет и осем народни представители от 43за установяване противоконституционност на Закона за ратифициране на Договора за дилърство между Република България в качеството на Емитент и Ситигруп Глобъл Маркетс Лимитид, Ейч Ес Би Си Банк Пи Ел Си, Сосиете Женерал и Уникредит Банк АГ в качеството на Организатори и Дилъри относно Глобалната средносрочна програма на Република България за издаване на облигации на стойност 8 000 000 000 евро, подписан на 6 февруари 2015 г., на Договора за агентство между Република България в качеството на Емитент и Ситибанк Н.А., клон Лондон, в качеството на Фискален агент, Платежен агент, Агент по замяната, Агент по прехвърлянето и Агент за изчисляване и Ситигруп Глобъл Маркетс Дойчланд АГ в качеството на Регистратор, Платежен агент и Агент по прехвърлянето относно Глобалната средносрочна програма на Република България за издаване на облигации на стойност 8 000 000 000 евро, подписан на 6 февруари 2015 г., и на Акта за поемане на задължения от Република България в качеството на Емитент относно Глобалната средносрочна програма на Република България за издаване на облигации на стойност 8 000 000 000 евро, подписан на 6 февруари 2015 г. (обн., ДВ, бр.16 от 27 февруари 2015 г.), вкл. по отношение спазването на чл.84, т.9 от Конституцията.

Решението е прието единодушно с 11 гласа.

На същото заседание Съдът допусна за разглеждане по същество конституционно дело № 6/2015 г., образувано по искане на 61 народни представители от 43-то Народно събрание за установяване на противоконституционност и несъответствие с общопризнатите норми на международното право и с международните договори, по които България е страна, на чл. 40, ал. 4а и чл. 45, ал. 2 от Закона за здравното осигуряване.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg