EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Кръв заля Киев. ЕС реагира. А България?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кръв заля Киев. ЕС реагира. А България?

mail16:52 | 19.02.2014прегледи 839 коментарикоментари 0


Мария Стоянова, анализатор, дългогодишен кореспондент в Западна и Централна Европа пред Агенция „Фокус”

Смърт, насилие и хаос в Украйна. От двете страни. Полицията атакува с оръжия и се отбранява с щитове. Демонстрантите отговарят с камъни, дървени прътове, коктейли “Молотов”. През нощта опозиционните лидери опитаха да проведат диалог с президента, но безуспешно. Янукович се показа по телевизията като се стилизира в ролята на пазител на реда. Онзи ред, заради който демонстрантите протестират, а вече дори и плащат с живота си.
Вчера всичко това започна с марш на 20000 мирни граждани от цяла Украйна към сградата на парламента. Там трябваше да се обсъжда промяна в Конституцията, която да ограничи президентската власт и да отнеме на държавния глава възможността директно да назначава премиера и минстрите. Когато мнозинството отхвърли предложението, съставено от опозицята, се стигна до първите сблъсъци. В момента, в който полицията се опита да възспре мирните демонстранти, ситуацията ескалира и се превърна в улична битка. Вече дори се говори за гражданска война. Всички надежди за политическо решение на кризата в Украйна, изглеждат сега като наивно мечтание. Президентът Янукович показа, че не залага на силата на убеждението и компромиса, а на оръжията на своите специални части, без да се притеснява, че рискува страната му да се завърти по спиралата на гражданската война.
ЕС е наясно, че не може повече да изчаква. Председателят на ЕК
заяви, че очаква санкции от страните-членки срещу управляващите в Киев. Германия и Франция тази вечер ще се стиковат в Париж на съвместни консултации. Белгия и Полша ясно заявиха, че ще подкрепят налагането на лични и финансови санкции. Нещо повече. Правителството във Варшава проведе във вторник извънредно заседание, на което обсъди планове за прием на бежанци. Всичко това изглежда отново не засяга България. Въпреки че сме гранична страна, през Черно море. И, въпреки че в Украйна има многочислено българско малцинство. Правителството в София очевидно няма позиция. Това е повече от странно, като се има предвид, че Сергей Станишев, един от идейните бащи на управляващата България коалиция е роден в Украйна и е наполовина украинец.
За голяма част от протестиращите на Майдана Европа е шанс и символ за свобода и по-добър живот. Всъщност за подобни неща протестираха и хората в София. Сергей Станишев не пожела да чуе зова на българските демонстранти, които веднага бяха уличени в подкупност, зависимост и измама. Защо ли е изненада, че не се трогва от случващото се в Украйна?!
По-големият проблем е, че България все повече се изолира от участие в изработването на решения в ЕС. Случващото се около нас обаче ни засяга. Страната ни не бива да продължава с“конструктивната” игра на безучастния. България също има интереси в Украйна, които дори минават през съдбите на стотици хиляди наши сънародници. И още веднъж –Украйна е отвъд Черно море.


Тагове: Киев, протест
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg