EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Крон-принцът на С. Арабия създал мини армия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Крон-принцът на С. Арабия създал мини армия

mail18:15 | 25.01.2018прегледи 11166 коментарикоментари 0


Престолонаследникът на Саудитска Арабия, съвместяващ длъжността министър на отбраната заедно с редица други ключови постове, Мохамед бин Салман създаде мини-армия по аналогия с най-голямата световна военна компания Blackwater, според съобщение на кувейтското издание Sabq, предава ТАСС. Структурата, на получилата названието “Мечът на ал Аджраб“, е била сформирана още през 2015 година, но досега не се знаеше, че в състава на Кралската гвардия съществува подразделение, подчиняващо се директно и единствено на крон-принца. В състава на групата влизат 5 хиляди редови войници и офицери, преминали сериозна военна подготовка. Това са сили за бързо реагиране, въздушен десант, бойни плувци, отряди за потушаване на граждански безредици, разминиране, както и снайперисти.

Както отбелязва катарското издание, сред задачите на елитната бригада са защитата на краля и престолонаследника, ВИП-персони, кралската резиденция, както и осигуряването на безопасността на всички мероприятия, организирани от монарха и неговия син.

Както се твърди, подконтролните на Мохамед бин Салман отряди са участвали в операцията по задържането на заподозрените в корупция лица в началото на ноември м.г. Тогава десетки бизнесмени, бивши и настоящи министри и принцове бяха задържани в хотел Риц-Карлтън в Рияд. Наименованието на новата бойна единица също не е случайно. „Ал Аджраб“ е меч, свързан с основателя на втората Саудитска държава (1824-1834 година) имам Турки бен Абдал бен Мохамед ал Сауд (1755-1834 гг.). През XIX век артефактът е предаден от имам Сауд бен Файсал ал Сауд на шейх Иса бен Халиф – тогавашният управник на Бахрейн. Мечът се е съхранявал в управляващата династия Ал Халиф 140 години и през 2010 година е върнат на саудитския крал Абдула бен Абдел Азиз ал Сауд, а след това той преминава в наследство към действащия монарх Салман бен Абдел Азиз ал Сауд, възкачил се на престола през 2015 година.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg