EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кристин Лагард със заплата $467 940

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кристин Лагард със заплата $467 940

mail18:35 | 05.07.2011прегледи 553 коментарикоментари 0


Бившата френска министърка на икономиката, финансите и промишлеността Кристин Лагард пое днес официално поста управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) с годишна заплата от 467 940 долара, предадоха Франс прес и ДПА.
В 9 часа местно време (16 часа българско) Лагард беше посрещната в централата на МВФ във Вашингтон от първия й заместник, американецът Джон Липски, както и от най-старшия в Съвета на управителите, египтянинът Абдел Шакур Шаалан.МВФ публикува трудовия й договор, според който тя ще получава основна заплата от 467 940 долара на година и надбавки за представителни разходи (безотчетни) от 83 760 долара годишно, или общо 551 700 долара. В договора е посочено, че новата ръководителка на фонда трябва да съблюдава високи стандарти на етично поведение, следвайки принципите за почтеност, безпристрастност и дискретност. Това е единственият параграф в документа, който е много по-подробен в сравнение с договора на предшественика й Доминик Строс-Кан. Никакви допълнителни уточнения не са направени за условията при евентуално уволнение, което може да бъде решено от Съвета на управителите, но без да е посочено точно как.
Арестът на Строс-Кан в средата на май по обвинения в сексуално посегателство срещу хотелска камериерка постави МВФ в безпрецедентна и непредвидена ситуация, при която ръководителят му не бе в състояние да изпълнява функциите си. Французинът бе  принуден да подаде оставка четири дни по-късно. Следствието срещу него не е приключило. Лагард бе избрана на шеф на МВФ с петгодишен мандат на заседание на Съвета на управителите на 28 юни. Битката за овакантения пост се водеше между Лагард и централния банкер на Мексико Агустин Карстенс. Още от самото начало като безспорен фаворит се очерта Лагард, чиято кандидатура бе издигната от ЕС. Тя бе подкрепена и от много страни с нововъзникващи пазарни икономики, сред които Китай и Русия. Везните се наклониха окончателно в нейна полза, след като и САЩ, главен акционер в МВФ, официално подкрепиха нейната кандидатура. Утре Кристин Лагард даде първата си пресконференция след 16.30 часа българско време.
 


Тагове: Лагард, заплата
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg