EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кризата стимулира аутсорсинга

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кризата стимулира аутсорсинга

mail15:00 | 28.09.2010прегледи 1498 коментарикоментари 0


Българските аутсорсинг компании остават оптимисти относно пазара в краткосрочен план. Това сочи проучване, озаглавено "Нагласите на пазара на офшоринг и аутсорсинг услуги - очаквания на сектора за следващите 3 години" на консултантската компания eXentix.
Обемът на пазара на аутсорсинг услуги в България сега се оценява на стойност между 100 и 150 млн. евро. Мнозинството от представителите на сектора очаква ръст на броя на новите договори през следващите три години. Над две трети от интервюираните мениджъри смятат, че броят на заетите в сектора ще се повиши с до 100 процента до 2013 г. от настоящите 10-15 хил. служители.
Услугите, предлагани в обслужващите центрове (Call center services), включително телемаркетинг, както и услугите за поддръжка на клиенти, се очаква да генерират най-голямо търсене в сектора - 18,6 на сто. Малко над 16 на сто от участниците в
проучването смятат, че техните клиенти ще търсят ИТ услуги, а други 14 на сто смятат, че най-търсени ще бъдат услугите за разработка на софтуер.
Английски и немски са езиците, за които ще има най-голямо търсене - 22,5 на сто. Испанският се нарежда на трето място с 10 на сто.
Германия оглавява списъка с най-големи източници на потенциални нови клиенти за аутсорсинг услуги в България с 28 на сто. САЩ и Великобритания се нареждат на второ място - всяка с 20 процента. Те са следвани от Австрия и Холандия с по 8 на сто.
Попитани кои сектори ще генерират най-високо търсене на аутсорсинг услуги, анкетираните мениджъри посочват ИТ и интернет като безспорни лидери с близо 35 на сто, следвани от телекомуникационния сектор с 22 на сто.
Индия е смятана за най-големия играч в аутсорсинг индустрията  в света с дял от 41,2 на сто. Тя е следвана от Египет със 17,6 на сто и от Филипините с 11,8 на сто. В Централна и Източна Европа  Полша и Румъния са посочени като основните конкуренти на България. И двете страни са посочени от 22 на сто дял в сектора. Словакия и Чехия се нареждат на второ място с по 11 на сто всяка.
Всички компании споделят становището, че глобалната рецесия е по-скоро катализатор за сектора, отколкото пречка. Според проучването 88,9 процента от мениджърите смятат, че кризата е довела да повишение в тяхната дейност, а останалите казват, че
тя не се е отразила по никакъв начин на техните операции.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg