EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кризата с газа: Ще се излезе от само себе си

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кризата с газа: Ще се излезе от само себе си

mail08:15 | 12.10.2021прегледи 572 коментарикоментари 0


„Търговията е замряла, чака се нормализиране на пазарите. Това ще стане скоро. Същественото намаление на цените на природния газ можем да очакваме през май-юни 2022 година, но реализацията на пазара като обеми и цени – от 1 октомври сме в новата газова година... Излизането от кризата ще стане от само себе си, защото влизаме в друг период, който има нормално заявени количества“. Това коментира пред БНР енергийният експерт Васко Начев. И допълни:

„За зимния период компаниите и потребителите са направили заявки за зимния период, тоест, няма откъде да дойдат допълнителни изненади, ако зимата не е прекалено сурова. Нещата бързо ще се нормализират, тъй като борсите ще добият по-голяма ликвидност“.

В предаването „Нещо повече“ Начев посочи, че проблемът от страна на Европейската комисия е в сбърканите политики, които са от последните 5 години, плюс пандемията: „И никой не посмя да заявява сериозни количества за следващата газова година. Оттук дойдоха разминаванията на пазара. Когато консуматорите потърсиха по-големи количества, от „Газпром“ използваха момента“. Той подчерта, че „Северен поток 2“ е политически проект и газопроводът не е решаващ за газовите пазари в Европа.

„Хаосът в Европа е тотален, предлагат се палиативни мерки, като причината е в това, че Европейската комисия не иска да си признае, че е сбъркала. Затова виждаме неадекватни мерки в повечето от случаите“.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158