EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кризата закрива 100 земеделски предприятия в Куба

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кризата закрива 100 земеделски предприятия в Куба

mail11:54 | 16.03.2010прегледи 798 коментарикоментари 0


Кубинското правителство на Раул Кастро, притиснато силно от тежката икономическа криза, ще затвори до края на годината стотина земеделски предприятия, за които е преценено, че не са рентабилни, и "ще пренасочи" над 40 000 души от бившия им
персонал към друга работа, съобщиха кубински медии, цитирани от Франс прес и Ройтерс.
Министърът на земеделието Улисес Росалес дел Торо каза вчера на среща в централната провинция Виля Клара, че "е необходимо за бъдат пренасочени 40 000 души заети непряко в селското стопанство" и "да бъдат закрити най-малко 100
нерентабилни предприятия заради икономическата криза, която преживява страната", съобщава печатният орган на Кубинската комунистическа партия в. "Гранма".
Президентът Раул Кастро иска да направи по-ефективен земеделския сектор. Това е един от неговите "стратегически приоритети", тъй като Куба, тежко засегната от световната криза, внася до 80 на сто от хранителните продукти, които потребява.
Все с тази цел властите разпределиха досега близо 54 на сто от държавните земи на дребни частни арендатори.
Правителството иска да избегне и отпускането на помощи за безработица в рамките на редица мерки против "патернализма" на държавата в период, през който страната преживява най-тежката си икономическа криза от оттеглянето на съветския съюзник през 1991 година, уточнява АФП.
При американско ембарго от 48 години комунистическият остров бе ударен от световната криза, която доведе до спад на приходите от туризма и никела - основния продукт в кубинския износ, както и от три опустошителни урагана през 2008 година.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg