EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кризата в Сърбия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кризата в Сърбия

mail13:04 | 06.08.2009прегледи 665 коментарикоментари 0


913707_moneyПрез есента в Сърбия е възможно всеобщо изливане на гнева на работниците както заради икономическата криза, така и заради изтичането на срока, в който купувачите на предприятия не можеха да уволняват служители, пише днес белградският вестник "Блиц". През тази година работници се бунтуваха по фабриките, на улиците, на ж.п. линиите, пред сградата на сръбското правителство, от Суботица и Панчево, през Крушевац и Крагуевац до Вране и Бор, припомня изданието.
Около милион работници членуват в един от трите най-големи профсъюза, но напразно - профсъюзите не могат да се разберат помежду си, от което страдат работниците и се възползват политическите власти и работодателите.
На въпроса очакват ли масови протести на работещите, профсъюзните лидери в хор отговарят положително.
На първото си заседание Комисията за проследяване на движението на цените при сръбското правителство стигна до извода, че Сърбия е сред най-евтините страни в Европа, пише вестник "Данас". Данните показват, че цените в Сърбия са почти двойно (42 процента) по-ниски в сравнение със средните цени в европейските страни.
Под заглавие "Дрехите скъпи, телефонирането евтино", вестникът отбелязва, че когато се проследят цените на най-важните групи продукти - храни и безалкохолни напитки,
алкохол и тютюн, дрехи и обувки, положението на потребителите в Сърбия не е толкова блестящо - цените на храните в Сърбия са само с 18 процента по-ниски в сравнение със средните за Европа и са по-високи от тези в най-близките членки на ЕС, Румъния и България, съответно с 11 на сто и с 15 на сто. Дрехите в Сърбия обаче са с четири процента по-скъпи от средните за Европа, а обувките - с цели 11 на сто.Цените на електричеството и газа спасяват джоба на потребителя, пише "Данас" и посочва, че в тази категория Сърбия е втората най-евтина страна в Европа. Страната е шампион по
ниски разходи за комуникации - сръбските граждани плащат за телефон и интернет 57 процента по-малко, отколкото в ЕС.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4150