EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кризата в Гърция "удря" износа на ток

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кризата в Гърция "удря" износа на ток

mail17:00 | 01.06.2012прегледи 713 коментарикоментари 0


Електроенергийният системен оператор (ЕСО) е претърпял загуби от 27 млн. лв. заради намаляване на износа и по-малкото консумирана и пренесена електроенергия, съобщи директорът на ЕСО Иван Йотов, цитиран от БТА. Според него, износът на ток към Гърция е намалял с около 50%, а сред останалите причини за загубите е и намаляване на приходите от таксите за капацитет. Освен това през зимните месеци на два пъти беше спиран износът на ток със заповед на министъра, което също е допринесло за загубите на ЕСО. Българският износ е намалял и заради увеличението във водните запаси на балканския регион, което е причина всички ВЕЦ да работят на пълни обороти.
Прогнозите през 2012г. се разминават драстично със преходната година, когато беше отчетен рекорден износ, а една от причините е и повишението на таксата за износ от 11,70 евро на мегаватчас на 15,70 евро на мегаватчас. В момента износът ни е около 1000 мегавата, а тенденцията на намаляването му се наблюдава от март, поясни Иван Йотов.
Търговците на електроенергия изразиха опасение, че увеличението на таксата от 1 юли 2012 г. ще затрудни допълнително търговията с електроенергия и ще блокира износа. Само в нашата страна и в Румъния има подобна такса, а в Румъния е двойно по-ниска. По този начин ние сами се отказваме от нашите пазари на електроенергия, защото цената на предлаганата от България енергия става икономически неизгодна, коментира председателят на Асоциацията на търговците на електроенергия в България Владимир Дичев.
Той допълни, че търговците на електроенергия са претърпели сериозни загуби заради спирането на износа през тази зима за две седмици и дори някои фирми са фалирали. Според Иван Йотов обаче ЕСО е спрял износът само на тока, произведен в страната, както по това време са направили повечето страни в региона заради тежките зимни условия. На фирмите обаче е била дадена възможност да купуват и продават енергия, произведена в други страни, така че те не би трябвало да имат претенции към ЕСО, коментира Йотов.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg