EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кризата в Аржентина: Амбициите на новия президент

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кризата в Аржентина: Амбициите на новия президент

mail16:09 | 28.11.2023прегледи 565 коментарикоментари 0


Хавиер Милей е новоизбраният президент на Аржентина. Ултралибералът победи миналата неделя перониста Серхио Маса с доста по-голяма от очакваното разлика и с лавина от гласове, както от селските райони, така и от големите градски центрове. 

Това е своеобразен подвиг за антисистемния кандидат, като се има предвид, че той започна политическата си кариера едва преди две години и не разполага с добре развита партийна структура в една голяма страна. Изборът му е преди всичко наказателен вот срещу перонисткото правителство, което управлява страната по време на една от най-тежките икономически кризи в историята й, в рамките на която годишната инфлация достигна 140 на сто, а половината от семействата живеят под прага на бедността. Кризата е и своеобразно Ватерло за партията, управлявала през 72 на сто от времето след възстановяването на демокрацията в страната през 80-те години на 20 век, пише италианското издание "Стампа".

Серхио Маса призна поражението си още преди обявяването на окончателните резултати. Като все още действащ министър на икономиката той имаше почти непосилната задача да се пребори с Милей именно заради тежката инфлация в момента, която подкопа доверието в него.

Аржентинците гласуваха не толкова, водени от идеологически принципи, а по-скоро с "корема си", уморени от едно управление, базирано на държавното благоволение, което накара 40 на сто от населението да зависи от социални субсидии. Отражение върху крайния резултат дадоха и многобройните корупционни скандали, включващи обкръжението на лидерката на перонистката партия Кристина Кирхнер, непрекъснатото намаляване на заплатите и царящата повсеместна несигурност.

В отговор на всичко това Милей обещава истинска революция, което обаче няма да е лесно, тъй като не разполага с мнозинство в парламента.

Хавиер Милей определя себе си като "анархокапиталист", който вярва в мантрата, че свободният пазар е над всичко. Идеите му са вдъхновени от т. нар. Австрийска икономическа школа, която залага на идеята, че индивидуалните действия са единственият двигател на социалните феномени. Концепциите на австрийската школа не са в икономическия мейнстрийм по отношение на академичната или държавна политика и не са прилагани никога изцяло в дадена страна. Интерпретацията на Милей на тези концепции се сблъска с остри критики.

Какви обаче са основните икономически предложения на Милей, обобщава "Буенос Айрес трибюн".

Доларизация

Най-революционната икономическа идея на Милей предвижда премахването на централната банка и на аржентинското песо и приемането на американския долар като законно платежно средства в страната. Той все пак намекна в някои интервюта, че би позволил на песото "да се конкурира свободно" с всяка друга валута.

Крайната му цел според предизборната му платформа и първите му изявления след избирането му за президент си остава доларизацията на аржентинската икономика. 

Предложението за доларизация предизвика критики от икономисти по целия свят и от целия политически спектър. Според писмо, подписаното от 170 видни икономисти, доларизацията ще доведе до спираловидна инфлация, рязка рецесия и високо равнище на безработица, без да реши основните икономически проблеми на страната. 

С отрицателни валутни резерви от 10,5 милиарда долара приемането на американската валута би означавало крайно висок обменен курс, което ще доведе до девалвация на песото преди налагането на мярката. Милей заяви, че ако песото се срине, то доларизацията би била по-лесна. Той дори нарече песото "екскремент", подхранвайки настроенията срещу местната валута. 

Закриване на централната банка би означавало, че страната ще се лиши от воденето на собствена парична политика. Съдията от Аржентинския върховен съд Орасио Росати определи този план като "противоконституционен".

Новоизбраният президент определи държавната защита на националната промишленост като серия от "привилегии", които трябва да бъдат премахнати. "Те ще трябва да се конкурират - да печелят хляба си с пот на челото или да фалират", заяви той в интервю за перуанския журналист Хайме Баили.

Шефът на аржентинския промишлен синдикат (UIA) Даниел Фунес де Риоха каза, че подобно насилствено отваряне на пазара ще означава да се изложат националните компании на глобалния пазар с "вързани ръце".

Хавиер Милей призова също и за прекъсване на дипломатическите връзки с Бразилия и Китай, основни търговски партньори на Аржентина, тъй като ги смята за "комунисти". Той обаче подчерта, че търговските връзки ще могат да продължат, въпреки че международната търговия е силно зависима от споразуменията между страните. 

Според дипломати и търговски експерти, цитирани от Ройтерс, победата на Милей няма да провали търговското споразумение ЕС-Меркосур (Mercosur), в който участват Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай и може да ускори приключването на преговорите и преди 10 декември.

Очаква се, че след като си осигури победата Милей ще се смекчи критичния си тон към южноамериканския общ пазар и бразилския президент Луиз Инасио Лула да Силва, като няма да има прекъсване на търговията в рамките на блока.

"Милей получи силен мандат за промяна на настоящия икономическия модел“, каза Армано Армента, анализатор за латиноамериканските валутни пазари в "Алайънс Бърнстийн" (AllianceBernstein). Според него от съществено значение е кой ще бъде посочен за нов икономически министър и за управител на централната банка. 

"План с бензинова дърворезачка"

Милей нарече мерките за икономии, които предлага "план с бензинова дърворезачка", обещавайки в победната си реч "да сложи край на всемогъщото присъствие на държавата". Той подчерта също, че подобни мерки ще се отразят на "политическия сектор", а не на жителите на страната.

В популярно видео, публикувано в профила му в "Екс" (X), той заявява, че ще закрие 11 правителствени структури и агенции като Аржентинския национален филмов институт или Национални съвет за научни и технологични проучвания (CONICET).

Още в предизборната си кампания Милей нееднократно подчерта, че ще направи бързо съкращения, равняващи се на 15 на сто от БВП на страната през първата година от управлението си, като оттегли държавните инвестиции в инфраструктурни проекти, парични трансфери към провинциите и икономически субсидии. Той се ангажира и да затвори всички държавни компании.

Въпреки това е доклада на сайта "Чекеадо" разходите, които Милей обещава да съкрати се равняват на 4,7 на сто от БВП , а не на 15 на сто.

Новият аржентински президент залага, поне в предизборната си платформа, на ранното пенсиониране на държавни служители, за да намали административния товар, както и на неуточнено "намаляване на данъците" и премахването на експортните мита, което допълнително би отслабило държавата.

Милей иска да сложи край и на държавно финансираните училища и здравни структури, замествайки ги с "ваучерна система", целяща да субсидира всеки, който се нуждае от тях, според правителствения му план.

Милей предложи и премахване на обезщетенията, дължими на съкратени без причина служители  и заменяйки ги със застраховка за безработица, с което си навлече гнева на синдикатите.

Легионите от поддръжници го наричат "лудия" или "перуката" (макар и косата му да е истинска) заради строгостта и постоянно разрошената му коса. Той се нарича просто "лъв". Предстои да видим дали лъвът ще се развихри, след като вече излезе от клетката./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg