EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кредиторите на БДЖ непреклонни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кредиторите на БДЖ непреклонни

mail15:50 | 02.12.2011прегледи 435 коментарикоментари 0


Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски успя да договори до края на годината БДЖ да плати само 15 млн. евро по заема от германската кредитна институция KfW. Това стана ясно по време на срещата му в Берлин с Ернст Бургбахер – парламентарен държавен секретар на Федералното министерство на икономиката и технологиите. Първоначално германската страна настояваше до края на годината да бъдат изплатени всичките 24 млн. евро просрочени задължения.
„Заварихме компанията в изключително тежко положение с 800 млн. лева дългове и в невъзможност да погасяват задълженията си. В момент на стачка се опитваме с всички възможни начини да оздравим компанията и да приложим необходимите радикални реформи за да стабилизираме дружеството”, каза Московски по време на срещата. Той запозна Бургбахер с плановете на правителството да приватизира „БДЖ – Товарни превози. Част от парите за погасяване на заема могат да дойдат от приватизацията. „Очаквам силен интерес и смятам, че продажбата може да се извърши бързо”, каза министър Московски. По думите му другият вариант е да се осигурят пари от заема от Световна банка, който се очаква да бъде подписан през януари 2012 г., след като влязат в сила реформите на правителството в областта на железопътния транспорт.
„Надявам се българската страна да разплати част от просроченото задължение, тъй като това ще създаде проблеми за германския бюджет”, каза Бургбахер. По думите му ако БДЖ погаси част от дължимите 24 млн. евро германската страна е готова да преразгледа погасителния план и да разсрочи плащанията през следващата година, защото осъзнава тежкото положение в което се намира българската железница.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg