EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кредитните карти у нас се използват като дебитни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кредитните карти у нас се използват като дебитни

mail16:00 | 07.12.2009прегледи 960 коментарикоментари 1


Българинът все още използва масово кредитната си карта за теглене на пари в брой, макар и да има леко увеличаване на плащанията с тях. Това показват данни на Пощенска банка. Около 60% от транзакциите с кредитни карти са за теглене на пари в брой. Това показва, че българинът все още не ги използва рационално, защото при всяко теглене в брой се начислява допълнителна такса. При използване на кредитните карти за заплащане на стоки и услуги в търговски обекти или интернет подобна такса липсва.
За сравнение процентът на трансакциите за теглене на пари в брой на развитите пазари, като например Великобритания, е едва 5% от всички трансакции с кредитни карти.
Все пак данните показват лъч на надежда, че българинът започва все по-често да плаща безкешово.
Разплащанията на ПОС терминал с кредитни карти към ноември 2009 г. са се увеличили с 10% в сравнение с миналата година, съобщават от трезора. Така те достигат 40% от всички транзакции, извършени с кредитни карти.
За да стимулират рационалната употреба на кредитните карти в България, Пощенска банка и American Express стартираха кампания „Добрите неща вървят заедно”, която акцентира върху ползите и широкия спектър от възможности за използване на кредитните карти за разплащания в обекти като бензиностанции, ресторанти, хипермаркети, магазини, хотели и други, както и в интернет.
Покупките с кредитна карта се ползват с безлихвен гратисен период, обикновено достигащ 55 дни, в който картодържателят може да възстанови изхарчените средства по картата си, без да дължи лихва върху тях. Друго предимство на „виртуалните” пари са специалните застрахователни пакети. American Express например предлага на картодържателите медицинска застраховка при пътуване в чужбина, застраховка срещу кражба или повреда на стоки, закупени с картата, до 90 дни от датата на покупката, както и безплатна услуга „Пътна помощ” на територията на страната. При заплащане с карта American Express, клиентите ползват отстъпки и преференциални условия при пазаруване в редица търговски обекти, разплащания в заведения и хотели, благодарение на специални програми за лоялност или търговски промоции.


 
Коментари
 
mims - 07-12-2009 г. 17:01:08

Ами ако навсякъде имаше ПОС терминали, може би хората щяха да си ползват кредитните карти по предназначение. Да не говорим, че съм имала случаи когато има ПОС терминал инсталиран, но служителя не умее да борави с него...и тогава пак се налага да теглиш кеш...за съжаление :-(

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg