EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Кредитите на Източна Европа качиха на пързалката западните банки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кредитите на Източна Европа качиха на пързалката западните банки

mail20:01 | 28.04.2009прегледи 3388 коментарикоментари 0


euros2Обхваналата Източна Европа икономическа криза заплашва да нанесе сериозен удар по данните от тримесечията на много европейски банки, като при обема на кредитните фалити се наблюдава устойчива тенденция към ръст.
Австрийските банки са заплашени да пострадат от невърнати кредити най-много от всички останали. Значително безпокойство започнаха да изпитват и германските кредитни институции, та нали вложенията само на Commerzbank достигат в този регион около 27 млрд. евро, отбелязва германският в. Handelsblatt.
Ръководителят на австрийската Raiffeisen International (RI) Херберт Степич заяви пред Handelsblatt": "Напълно вероятно ни предстои да преживеем там много трудни времена". RI е източноевропейската дъщерна банка на австрийската Raiffeisen Gruppe и най-голяма чуждестранна банка в много страни, простиращи се между Унгария и Беларус. Общият обем на отпуснатите в този регион кредити от чуждите банки са за около 1,3 трлн. евро.
В навечерието на предстоящото представяне на резултатите за тримесечната работа на банките експертите предупреждават за възможността за крупни невърнати суми по отпуснатите от същите тези институции кредити. Банковият анализатор от брокерската фирма Cheuvreux Марион Свобода-Брахфогел прогнозира, че най-голям проблем трябва да се очаква от Украйна, а също така от Унгария и Румъния. Именно там големи неприятности трябва да очакват следните банки: RI, Commerzbank, BayernLB и UniCredit. Степич вече е подготвен за ръст на кредитните фалити.
"Днешният, последен етап на кризата започна едва в края на 2008 и ще продължи да се изостря", отбеляза ръководителят на RI. Той вече не вярва във възможността да се възстанови конюнктурата през следващата година: „Нормални условия ще се появят не по-рано от 2011".
Увеличаването на проблемите с кредитите не е пропуснато от рейтинговата агенция Fitch, която веднага реагира с понижаване на индивидуалните рейтинги на съответните финансово-кредитни институции. "Броят на преоценените кредити нарасна много значително", посочи в тази връзка експертът на Fitch Михаел Щайнбарт.
Работещите в Източна Европа западни банки трябва да бъдат готови за свиване на печалбата, а показателят на техния собствен капитал сериозно да пострада. По тази причина Bank Austria, дъщерна банка на италианската UniCredit, която също е много силно представена в източната половина на европейския континент, предвидливо увеличи през тази година своето кредитно осигуряване над два пъти, довеждайки го до обем до 1 млрд. евро. Според експерти на тази банка, производителността на икономиките ще се свие в Източна Европа през тази година с 3,5%. През 2008 средният ръст в региона беше около 4%.
И на шведските банки не им е весело в Прибалтика. Делът на Swedbank и SEB на местния пазар се равнява на 70%, а обемът на отпуснати от тях кредити достига 36,4 милиарда евро. За получаването на свежи пари тези две банки вече бяха принудени да пуснат емисии. Особеността на ситуацията се е състои в това, че 80% от балтийските кредити са отпуснати в местна валута. Девалвацията на валутите на балтийските страни води до гигантски загуби по кредитите.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg