EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кредити при пазарно установен процент, предлагат експерти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кредити при пазарно установен процент, предлагат експерти

mail13:20 | 30.07.2010прегледи 1226 коментарикоментари 0


Финансовите експерти от сайта "Моите пари" смятат, че банките, трябва да отпускат кредити като използват за база пазарно установен процент - EURIBOR, SOFIBOR или LIBOR, отбеляза Деян Василев, президент на сайта "Моите пари".
Към края на май размерът на отпуснатите ипотечни кредити е 9 млрд. лева, а на потребителските кредити - 9,5 млрд. лева, като общата сума е равна приблизително на 28 процента от брутния вътрешен продукт на страната.
Необслужваните поне 90 дни ипотечни кредити сега са 13 процента. При потребителски кредити този дял е 15 процента, каза Деян Василев. Промените в закона за потребителските кредити накара банките да вдигнат лихвите, малко преди влизането на  промените в закона. Тези повишения  доведоха до остра реакция на потребителски и финансови анализатори и на потребители, бяха
образувани няколко колективни съдебни иска от граждани и асоциации, припомни Василев.
Средните лихви по тримесечни депозити в евро и в лева падат доста чувствително през последните месеци - с 4 процента за една година, каза Василев. При левовите депозити лихвата сега е средно 5 процента, а в евро - 4 процента. Тези намаления би трябвало да свалят и лихвите по кредитите, но това не се наблюдава. Има неравнопоставеност в договорите между банките и потребителите, каза още Василев. Половин процент промяна на лихвата е равно на 92 милиона лева в полза на банките на годишна база, добави Василев.
Десимира Николова, финансова анализатор в сайта посочи, че с промените в закона за потребителските кредити банките бяха длъжни да публикуват как правят своя референтен лихвен процент, но информацията е сложна е неразбираема за потребителите. 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg