EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кредит „Енергийна ефективност” до 35% помощ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кредит „Енергийна ефективност” до 35% помощ

mail15:50 | 14.09.2011прегледи 1140 коментарикоментари 0


Започва втория етап от безвъзмездното финансиране на проекти за подобряване на енергийната ефективност на жилищата (2011-2014) по Програмата за енергийна ефективност в дома (REECL). Ще бъде осигурено финансиране на индивидуалните домакинства, както и на цели сгради. Те ще имат възможност да получат кредит от някоя банка, участваща в програмата (до момента - „Райфайзенбанк” и „ПроКредит”), като кредитния ресурс, който е в размер на 40 млн. евро, е осигурен от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Безвъзмездната помощ може да достигне до 35% - при сдружения на етажни собственици, 30% - при многофамилни сгради с над 3 домакинства и 20% за единичните домакинства. Помощта е осигурена от Международен фонд „Козлодуй” (KIDSF) и сумата й е 14 млн. евро, а програмата се извършва в партньорство с Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Гражданите ще получат безвъзмездната помощ в срок до 4 месеца след изпълнението на проекта.
Досега програмата (2005-2009) работеше по отпускане на кредити за енергоспестяваща дограма, газови котли, отоплителни уреди на биомаса и слънчеви колектори за топла вода, изолации на стени и др. Данните сочат, че са обхванати над 28 000 домакинства, отпуснатите кредити са 43 млн. евро, като 7.5 млн. евро е размера на безвъзмездните помощи. Със старта на втория етап се включва и финансиране на фотоволтаични системи, абонатни станции, сградни инсталации, газификационни системи и рекуперативни вентилационни системи. Очаква се към програмата да се присъединят над 20 000 домакинства.
Момчил Андреев от „Райфайзенбанк” даде за пример 7-годишен кредит „Енергийна ефективност” в размер на 2500 лв., при който лихвата е 700 лв.. – в този случай, безвъзмездната помощ отива за покриване на лихвите. За да не се получава така, банките предлагат минимален срок на кредита от 6 месеца.
От месец август насам са отпуснати над 600 кредита на стойност над 1 милион евро. „Осъществяването на тези проекти ще спомогне за постигане на общоевропейските цели за устойчиво развитие. Намаляването на използваната енергия и на отделяните парникови емисии ще превърнат българските домакинства в екологосъобразни потребители на енергия. С малки, но уверени стъпки ще се приближим до изпълнението на една от основните цели за развитието на нисковъглеродна икономика. Не на последно място, осъществяването на тези проекти ще спомогне за повишаване стандарта на живот на хората при минимална инвестиция от тяхна страна”, каза заместник-министър Делян Добрев при представянето на програмата.
„Тъй като в световен план цените на енергията се очаква да продължават да растат, е изключително важно да работим за по-добра енергийна ефективност и по-ниско потребление на енергия”, каза г-н Даниел Берг, Директор за България в ЕБВР. „След успеха на първата линия на Програмата за енергийна ефективност в дома


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg