EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Крайната десница отново в управлението на Австрия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Крайната десница отново в управлението на Австрия

mail08:50 | 17.12.2017прегледи 7468 коментарикоментари 0


Президентът на Австрия Алексадър ван дер Белен одобри договорената коалиция между консервативната Народна Партия и Партията на свободата. Така Австрия ще има не само най-младия премиер в света, но и ще бъде единствената западноевропейска държава, в която крайнодесните успяха да влязат в управлението.

Лидерът на австрийската Народна партия Себастиян Курц спечели, но не достатъчно, за да сформира самостоятелно правителство. Очаквания за коалиция с партията на досегашния канцлер Керн не се оправдаха. Вместо това се стигна до споразумение с крайнодясната Партия на свободата.

Крайнодясната Австрийска партия на свободата ще получи съгласно коалиционното споразумение с консервативната Австрийска народна партия няколко министерства - на вътрешните работи, на външните работи и на отбраната, заяви днес говорител на консерваторите, цитиран от Ройтерс.

Генералният секретар на Австрийска партия на свободата Херберт Кикъл ще стане министър на вътрешните работи, Марио Кунасек ще бъде министър на отбраната, а специалистката по международно право Карин Кнайсъл, макар да не е член на АПС, ще стане министър на външните работи от листата на крайнодясната партия, каза говорителят.

По думите му Австрийска народна партия на Себастиан Курц, който се очаква да бъде следващият канцлер на Австрия, ще получи финансовото, правосъдното и селскостопанското министерство. Курц потвърди по-рано през деня, че застрахователният мениджър Хартвиг Льогер ще стане министър на финансите.

В Австрия няма да се провежда референдум за членството в Европейския съюз. За това са споразумели консервативната Народна партия на бъдещия канцлер Себастиан Курц и популистката антиимигрантска Партия на Свободата на Хайнц-Кристиан Щрахе.

Подкрепяме Евросъюза, но това не значи, че няма да бъдем критични към него. Ние сме за Европейския съюз. Ние сме за мирния проект на Европа. Гледаме критично на някои процеси, имаме собствени позиции, които, разбира се, заявяваме, но такива са даденостите на демокрацията, обеща Щрахе, както и съобщи, че е за отмяна на европейските санкции срещу Русия. Но ще се съобрази с мнозинството от еврочленките, ако те са за продължаването им.

Ще се опитаме да се поставим в ролята на посредници и ще се опитаме да намерим решение. В интерес на Европа е да се сближи отново с Русия, добави Щрахе.

Бъдещият канцлер Себастиан Курц заяви, че правителството му ще се бори за силна Европа:

Споразумяхме се за едно ясно проевропейско направление с целта да засилим прерогативите на държавите-членки. За Европейски съюз, който е силен в решаването на големите проблеми и страни от малките.

Хайнц-Кристиан Щрахе обяви, че предстои допълнително затягане на правилата за предоставяне на убежище в Австрия:
По темата за предоставяне на убежище - ще се борим решително срещу злоупотребите със системата. В бъдеще системата трябва да бъде развита така, че да стане по-ефикасна - измамниците да бъдат по-бързо и последователно екстрадирани.

Очаква се новото австрийско правителство да положи клетва в понеделник.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4146