EUR 1.9558
USD 1.8036
CHF 1.9846
GBP 2.2826
CNY 2.4956
you tube
mobile version

Край на стачката в мините

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Край на стачката в мините

mail12:13 | 22.01.2012прегледи 526 коментарикоментари 0


Стачката в "Мини Марица-изток" приключи, съобщи БНТ. Това стана, след като синдикатите в дружеството и ръководството се споразумяха по исканията на миньорите. Преговорите продължиха цяла нощ, а в тях участваха заместник-енергийният министър и лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа". Мините възстановиха своята работа в 8 часа тази сутрин. Износът на ток обаче няма да бъде възстановен веднага. Това ще стане възможно едва след като централите от комплекса натрупат необходимата суровина, за да работят с оптимална мощност.
В продължилите 15 часа преговорите спорещите страни се споразумяха по всички обсъждани въпроси.
Д-р Константин Тренчев, председател на КТ "Подкрепа" заяви, че преговорите са били изключително тежки.
По думите на Пламен Димитров, председател на КНСБ, са направени взаимни компромиси и отстъпки. Според него постигнатото е изгодно за двете страни в такъв вариант, в който показва отговорността на двете страни.
Ръководството на мините прие предложението на миньорите да бъдат подобрени условията на труд, както и да бъдат назначени нови хора при необходимост след преценка на Инспекцията по труда. Мениджърският екип склони между работниците да бъдат разпределени 2 130 000 лева, а допълнителни бонуси за отлични производствени резултати с условието пропуснатите количества по време на 7-дневната стачка да бъдат наваксани.
Евгени Стойков, изп. директор на "Мини Марица-изток", каза, че „ще бъдат разпределени съвместно със синдикатите - възможно е да бъдат и на всички, възможно е и да са в различен размер”.
Заместник-енергийният министър Делян Добрев е запознал синдикатите с инвестиционната програма за "Мини Марица-изток" за тази тази година, според която инвестициите в дружеството ще са с 22 милиона лева повече спрямо миналата.
Относно поисканата гаранция от миньорите, че дружеството няма да бъде приватизирано, Добрев заяви: "Дадохме я - това го записахме ясно в споразумението. Никога не сме имали намерение да приватизираме, да разделяме, да обособяваме части от дружеството - това никога не е стояло на дневен ред".
Според разчети на минните специалисти пропуснатите ползи по време на стачката ще бъдат наваксани за около 20 дни.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg